Annan pozdravio novi američki plan za Irak, UN se još ne vraća

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u ponedjeljak kako je ohrabren najnovijim planom Sjedinjenih Država da ubrzaju prijenos vlasti na Iračane, ali i da UN zbog sigurnosnog stanja još ne vraća svoje osoblje u Irak.

Annan je novinarima u stožeru UN-a u New Yorku također kazao kako nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom tijekom weekenda vjeruje da Powell predviđa važnu ulogu za Ujedinjene narode u procesu prijenosa vlasti.

"Ohrabren sam razvojem događaja", rekao je on.

Annan je rekao kako razmatra kandidate za čelnika UN-ove misije u Iraku kojega se nada imenovati u ne tako dalekoj budućnosti da zamijeni Sergioa Vieira de Melloa koji je ubijen u terorističkom napadu na stožer UN-a u Bagdadu 19. kolovoza. Glavni tajnik je privremeno povukao osoblje UN-a iz Bagdada.

Upitan da li je došlo vrijeme za povratak UN-ovo osoblja u Irak Annan je odgovorio da je potrebno prvo procijeniti sigurnosno stanje. Ako se stanje popravi, "bit ćemo spremni vratiti se", rekao je on.

Upitan da li je Powell naznačio da će podržati zahtjev UN-a za značajnijom ulogom u uspostavi prijelazne iračke vlade Annan je rekao: "Da, mislim da predviđa važnu ulogu za UN i siguran sam da će je podržati. Ali, kao što sam rekao, to ovisi o okolnostima".

Annan je razgovarao tijekom weekenda i s Jalalom Talabanijem, trenutnim predsjedavajućim Iračkog upravnog vijeća, koji je, kako je rekao Annan, ukazao da će trebati pomoć UN-a u provedbi novih odluka.

Sjedinjene Države i Iračko upravno vijeće objavili su u subotu ubrzavanje prijenosa vlasti u Iraku na Iračane uspostavom privremene vlade do 1. srpnja 2004.

(Hina) sl sv

Pročitajte više