Annan poziva na okončanje nasilja u Iraku

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u petak na okončanje nasilja u Iraku nazvavši nesretnom okolnošću što se izbor nove iračke vlade zbiva istodobno sa masakrima do kojih je došlo u petak.

"Pozivam sve Iračane da odustanu od ovih akata nasilja", rekao je Annan novinarima nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti posvećenog Libanonu.

Pobunjenici su u petak u Iraku izveli niz napada automobilima bombama i na druge načine u kojima je poginula najmanje 41 osoba samo dan nakon što je iračka Nacionalna skupština prihvatila privremenu vladu, prvu demokratski izabranu vladu te zemlje.

Annan je rekao da Iračani žele normalno živjeti i kako bi im trebalo pomoći u stvaranju društva u kojem će svi sudjelovati.

On je rekao kako je uputio svog posebnog predstavnika u Iraku da radi sa pojedinim političkim stranama u Iraku kako bi se postigao taj cilj. Annanov posebni predstavnik za Irak, Ashraf Quazi od parlamentarnih izbora 30. siječnja skoro dnevno se sastaje sa širokim krugom iračkih čelnika u naporu da osigura puno sudjelovanje svih dijelova iračkog društva u tranzicijskom procesu, kaže Odjel za odnose s javnošću UN-a.

Za razliku od šijita i Kurda koji su masovno izašli na izbore, suniti, dominantni tijekom režima Saddama Husseina, su uvelike bili odsutni s izbora zbog čega su oskudno predstavljeni u Nacionalnoj skupštini koja treba donijeti novi ustav.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više