Annan: Rat protiv terorizma mora uključivati viziju "boljeg" svijeta

GLAVNI tajnik UN Kofi Annan u ponedjeljak je upozorio svjetske vođe da se rat protiv terorizma ne smije svesti tek na borbu protiv ekstremista, već da mora uključiti i obećanje o "boljem i pravednijem svijetu".

Annan je otvorio međunarodnu konferenciju o terorizmu samo nekoliko sati poslije napada na stožer UN u Bagdadu, u kojem je ranjeno 19 ljudi i ubijen jedan čuvar. To je već drugi napad na stožer, a u prvom, 19. kolovoza, poginule su 22 osobe.

"Terorizam će biti poražen samo ako budemo djelovali na rješavanju političkih sporova i dugotrajnih sukoba koji mu omogućuju potporu", rekao je Annan. "Ne bude li tako, posljedica će biti da ćemo zapravo stvarati one teroriste koje želimo uništiti".

"Možda zvuči paradoksalno, ali terorističke skupine opstaju kad vlade, odgovarajući na njihove zločine, prijeđu granicu i same čine zločine, bilo to etničko čišćenje, mučenje zarobljenika, ciljana umorstva, neselektivno bombardiranje gradova i prihvaćanje ubijanja nedužnih civila kao kolateralne štete", rekao je Annan.

"Ta djela ne samo da su protuzakonita i neopravdana, već mogu koristiti teroristima u pridobivanju novih sljedbenika i generiranju krugova nasilja kojima teže", dodao je, obraćajući se više od 20 predsjednika država ili vlada koji sudjeluju na konferenciji.

Pročitajte više