Annan: Usvajanje nove rezolucije teško provedivo

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan u petak je izjavio da će se "teško" provesti usvajanje nove rezolucije u kojoj se traži slanje dodatnih vojnika u Irak, ne odluče li se angloameričke snage odreći dijela operativne odgovornosti.

Pokretanje službene mirovne misije s plavim kacigama, ne dolazi u obzir, istakao je Annan prilikom konferencije za novinare koja je uslijedila nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

"No nije isključeno da Vijeće sigurnosti odluči transformirati operaciju i na teren poslati međunarodne snage s mandatom UN-a", kazao je.

"Naravno to bi podrazumijevalo da se podijeli ne samo teret operacija već i teret donošenja odluka i odgovornost. Ukoliko to ne bude tako, druga će se rezolucija vrlo teško izglasati", dodao je Annan.

Američki državni tajnik Colin Powell u četvrtak je izjavio da SAD radi na donošenju druge rezolucije koja bi omogućila da se u Iraku rasporede dodatne međunarodne snage.

Powell je također naglasio kako se američke vojne snage nemaju namjeru odreći kontrole nad operacijima.

Budući da je raskol unutar Vijeća sigurnosti zbog rata u Iraku još svjež, Annan je predložio da se rasprave o drugoj rezoluciji vode iza zatvorenih vrata, sve dok se ne postigne konsenzus.

Straw je pak istakao "zajednički interes" međunarodne zajednice da se situacija u Iraku stabilizira.

"Možda se polazni stavovi razlikuju, no moguće je postići čvrst konsenzus", kazao je.

Pročitajte više