Annan za više vremena inspektorima

GLAVNI tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan kazao je kako inspektorima UN-a za oružje treba dati više vremena da obave posao u Iraku koji sa svoje strane treba pokazati aktivnu suradnju i razoružati se mirno.

´Ne kažem zauvijek, ali oni trebaju vrijeme da obave svoj posao, i mislim da će Vijeće sigurnosti to dopustiti´, rekao je Annan novinarima u stožeru UN-a u New Yorku. On je govorio prije zasjedanja Vijeća sigurnosti na kojem su Hans Blix, šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) i Mohammad ElBaradei, direktor UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) izvijestili Vijeće o proteklih 60 dana inspekcije iračkog oružja.

Inspektori ´očekuju više aktivne suradnje i nadam se da će Iračani učiniti ono što od njih traže inspektori´, kazao je Annan koji je nazočio otvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti, a potom i zatvorenim konzultacijama.

On je pozvao Irak da se u suradnji s inspektorima razoruža.

Upitan za posljedice moguće unilateralne vojne akcije Sjedinjenih Država glavni tajnik UN-a je kazao kako se nada da će jedinstvo Vijeća biti očuvano.

´U govoru pred Glavnom skupštinom 12. rujna naglasio sam potrebu za multilateralizmom, potrebu za akcijom Vijeća, potrebu da Vijeće osigura legitimnost, i to se stajalište nije izmijenilo´, rekao je Annan.

´Starno se nadam da će Irak poštivati obveze i da ćemo moći nastaviti i mirno razoružati Irak´.

´Ja nisam odustao od mira, ne biste trebali ni vi´, kazao je Annan novinarima.

Pročitajte više