Annu Lindh ubio Srbin Mihajlo Mihajlović

ŠVEDSKA policija uhitila je Srbina Mihajla Mihajlovića, starog 25 godina, zbog sumnje da je 10. rujna u Stockholmu ubio ministricu vanjskih poslova Švedske Annu Lindh, javlja beogradska agencija FoNet.

Zamjenica javnog tužitelja izjavila je na konferenciji za novinare da za novoosumnjičenu osobu postoje mnogo jači dokazi da je počinila ubojstvo, ali nije priopćila o kojim dokazima je riječ, pišu švedski mediji.

Prema pisanju švedskih listova koji se pozivaju na neimenovane izvore u policiji, uhićeni, star 25 godina, porijeklom je iz Srbije, rođen u Švedskoj, a roditelji su mu emigrirali u Švedsku početkom 70-tih godina. Prema policijskim izvorima, Mihajlović je navodno psihički poremećena osoba, "s dugom poviješću nasilničkog ponašanja", piše beogradski "Blic".

Ugledni list "Dagens Nyheter" piše da je ovaj 25-godišnji muškarac, identičan osobi koja je zabilježena na video snimci u robnoj kući NK gdje se ubojstvo dogodilo.

List dodaje da rezultati DNK analize s kape i noža koje je ubojica ostavio iza sebe, odgovaraju DNK analizi kose uhvaćenog mladića. Odmah nakon što je počinio ubojstvo, ubojica se otišao ošišati, obrijati glavu i obrve, a policija je uspjela ući u trag ostacima ošišane kose.

"To je on, sada smo sigurni da smo uhvatili pravu osobu", izjavio je neimenovani policijski izvor listu "DN".

Mihajlović je uhićen u Stockholmu, u svom stanu, čije iznajmljivanje je plaćao otac okrivljenog, i tokom uhićenja nije pružao otpor.

Prema riječima odvjetnika optuženog, privedeni poriče da je ubio Annu Lindh, a policija je u ovom slučaju odlučila ne priopćavati nikakve detalje o novoosumnjičenom, dok švedski listovi uveliko špekuliraju o njegovom identitetu.

Prvi osumnjičeni pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Glasnogovornica policije Stinna Wessling izjavila je kako policija za sada ne želi komentirati informacije iz tiska, dok protiv uhićenog i službeno ne bude podignuta optužnica.

Tužiteljice Agneta Blidberg i Krister Petersson na raspolaganju imaju na temelju produljenog pritvora još dva tjedna, do 10. listopada, a za to vrijeme prikupit će dodatne informacije te i službeno podići optužnicu, a osumnjičeni će u međuvremenu biti podvrgnut psihijatrijskom promatranju.

Pročitajte više