ANSAMBL LADO ODRŽAO KONCERT U BEČKOJ KATEDRALI Sv. STJEPANA

L

Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado održao je u srijedu navečer u katedrali Svetog Stjepana u Beču vokalno-instrumentalni koncert crkvenih i svjetovnih pjesama.

Koncert je održan u povodu proslave hrvatske Marijanske godine, 70 godina utemeljenja Gradišćansko-hrvatske pastve u Beču, 70 godina Gradišćansko-hrvatskog kulturnog društva u Beču i 10. obljetnice Gradišćansko-hrvatskog centra.

Prije koncerta održana je sveta misa koju je predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn, uz celebriranje 17 svećenika iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

Kardinal Schoenborn rekao je da je ovo prvi put da se u katedrali Svetog Stjepana u Beču služi sveta misa na hrvatskom jeziku. Čestitao je gradišćanskim Hrvatima značajne jubileje, koji su svoj materinji jezik sačuvali u Austriji kroz stoljeća. Zaželio je mir i pomirbu među narodima i pozvao oko 3.000 vjernika (prema procjeni uprave katedrale) na Srednjoeuropski katolički dan koji će se održati krajem svibnja u Maria Zellu.

Nakon mise zahvalnice u povodu hrvatske Marijanske godine ansambl narodnih plesova i pjesama Lado održao je koncert s programom crkvenih i svjetovnih pjesama autora Bože i Zlatka Potočnika, Emila Cossetta, Ljube Stipišića, Ivice Ivankovića, Joška Ćalete i drugih.

Nakon uspješnog koncerta održana je procesija sa svijećama s kipom "Putujuće Marije Celjanske" oko katedrale Svetog Stjepana.

Večeri, na kojoj su bili zajedno Hrvati iz Gradišća, Beča, Hrvatske, BiH, Mađarske i Slovačke, prvo u zajedničkoj molitvi a nakon toga na koncertu hrvatskih duhovnih pjesama u izvedbi ansambla Lado, bili su nazočni i predstavnici Poglavarstva Grada Zagreba i Beča, hrvatski veleposlanik pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek te predstavnici udruga gradišćanskih Hrvata i Hrvata koji žive i rade u Beču.

(Hina) xspđ yrt

Pročitajte više