Ante Beljo: Izvori govore o stotinama tisuća Hrvata na Bleiburgu

Engleski, partizanski i emigrantski izvori uvijek govore kako je na Bleiburgu bilo oko 200 tisuća hrvatskih vojnika i između 350 i 500 tisuća civila koji su se povlačili pred boljševičkim jedinicama, kazao je večeras povjesničar Ante Beljo na tribini "Bleiburg u dokumentima britanskih arhiva" u Hrvatskoj kulturnoj zakladi.

Beljo je također istaknuo izjavu Aleksandra Rankovića objavljenu u beogradskoj Politici 1. veljače 1951. kako je u razdoblju od 1945.-1951. kroz jugokomunističke zatvore prošlo

3.777 776 zatvorenika i kako je likvidirano 586 tisuća "narodnih neprijatelja".

"Mi nismo shvaćali zašto Britanci nama vraćaju ove ljude. Bili su to uglavnom seljaci, a njihov jedini grijeh bi je strah od komunizma. Oni su pogriješili što su ih izručili, a mi što smo ih pobili", naveo je Beljo izjavu Milana Đilasa kako su je objavili britanski mediji 1979. godine.

Beljo je također govorio o slučaju britanskoga povjesničara Nikolaja Tolstoya koji je, kako je rekao "istražujući istinu o Bleiburgu razotkrio ulogu britanske politike u poslijeratnom pokolju koji su počinile komunističke vojske."

Jednu od glavnih uloga u manipuliranju sudskim procesom protiv Tolstoja imao je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Duaglas Hurd, naglasio je Beljo i dodao kako je na prijevaru oduzeo Tolstoyeve dokumente koje mu onda nije htio vratiti.

Ante Beljo se bavio proučavanjem stradanja hrvatske vojske i civila nakon Drugoga svjetskoga rata. Objavio je više knjiga, a među njima i "YU-genocid".

(Hina) xmk ydd

Pročitajte više