ANTIČEVIĆ: OŠTRO KAZNITI ORGANIZATORE TRGOVINE LJUDIMA

Predstavnici hrvatske Vlade najavili su u četvrtak da će se najoštrije, zakonskim i drugim mjerama, obračunati s organizatorima trgovine ljudima, koja i u Hrvatskoj poprima ozbiljne razmjere.

´Vlada će se energično suprotstaviti toj vrsti kriminaliteta, a u tom smjeru idu i izmjene kaznenog zakonodavstva´, izjavila je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović na seminaru o trgovini ljudima ili tzv. trafficingu.

Seminar za suce i državne odvjetnike organizirali su Ministarstvo pravosuđa, kanadsko i veleposlanstvo SAD-a, Hrvatska odvjetnička komora i Centar za žene ROSA.

Ministrica Antičević najavila je da će se tzv. trafficing u Kaznenom zakoniku izrijekom navesti kao kazneno djelo, umjesto sadašnjeg rješenja po kojemu se tretirao kao oblik ropstva.

Dodala je da je cilj izmjena oštrije kazniti organizatore trgovine, a zaštititi žrtve, koje su izložene teškom kršenju ljudskih prava, od seksualnog iskorištavanja do trgovine ljudskim organima.

Tu su inicijativu podržali predstavnici međunarodne zajednice ističući da Hrvatska može iskorijeniti taj oblik kriminaliteta prije nego što izmakne kontroli.

Procjenjuje se da u svijetu svake godine ima oko četiri milijuna žrtava trgovine ljudima, uglavnom žena i djece. Dolaze iz siromašnih zemalja, pogođenih socijalnim, ratnim i ekonomskim neprilikama.

Iako nema pouzdanih podataka u kojoj je mjeri trgovina ljudima zahvatila Hrvatsku, neki pokazatelji govore da se Hrvatska iz tranzitne sve više pretvara u zemlju podrijetla, ali i krajnjeg odredišta žrtava.

Pročitajte više