"Antifa" prosvjednici divljali pred kućom kontroverznog voditelja Fox Newsa

Screenshot: Fox News

TAKOZVANI antifašistički (eng. antifa) prosvjednici pojavili su se jučer oko 18 sati po lokalnom vremenu pred kućom kontroverznog voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona u Washingtonu.

Prema njegovim tvrdnjama, lupali su mu po vratima, bacali se na njih i oštetili ih, prijetili mu i tražili da se odseli iz četvrti u kojoj je odrastao. Njegova supruga tada je bila sama u kući i pripremala večeru. 

Prema policijskom izvješću, Susan Carlson čula je snažno lupanje i udaranje ispred svojih ulaznih vrata. Vidjela je veliku grupu s megafonom pred kućom koja je snažno skandirala. Carlson se u strahu zaključala u ostavu i nazvala 911, prenosi CNN. Carlsonovi imaju četvero djece, ali nijedno, srećom, nije bilo kući.

Išarali anarhistički znak ispred kuće, vikali da je rasistički šljam i lupali po vratima

Policija je, kada je došla na mjesto incidenta, zatekla dvadesetak prosvjednika i simbol "A" za anarhiju nacrtan sprejem na prilazu za automobile, kao i natpise ostavljene na automobilima i ispred vrata. Policija je okarakterizirala incident kao "osumnjičeni zločin iz mržnje" s "antipolitičkom" motivacijom. Istraga je, kažu, u tijeku.

Washingtonska policija priopćila je da provodi istragu oko ovog incidenta. "Pozdravljamo sve koji su došli ovamo koristiti svoja prava iz Prvog amandmana na siguran i miran način; ipak, zabranjujemo im da krše zakon. Prošle večeri grupa prosvjednika prekršila je zakon u rezidenciji u četvrti Northwest, D.C.. Policija ozbiljno shvaća ove prekršaje i radit ćemo kako bismo uhvatili one koji su odgovorni za njihova nezakonita djela. Trenutno je u tijeku kriminalna istraga o ovom predmetu."

Ovaj prosvjed protiv desničarske zvijezde Fox Newsa, kojeg kritičari optužuju za promicanje rasizma, organizirala je samozvana antifašistička organizacija Smash Racism D.C. (Razbij rasizam Washington D.C.), koja je ranije već u restoranima zaskočila i maltretirala republikanskog senatora Teda Cruza, Trumpovu ministricu domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen i druge konzervativne lidere.

Smash Racism D.C. javno je preuzeo odgovornost za ovaj prosvjed, koji je Carlson opisao kao prijeteći i objavio snimke s njega na svom Twitter profilu. "Tucker Carlson, mi ćemo se boriti! Znamo gdje spavaš po noći!" može se čuti kako skandiraju antifašisti pred Carlsonovom kućom, časteći ga u isto vrijeme uvredama poput "rasistički šljam" i slično.

Antifašisti su na Twitter profilu objavili i Carlsonovu adresu, čime su prekršili propise te društvene mreže. Profil im je uskoro suspendiran pa je i njihov tvit postao nedostupan.

Fox News: Nasilne prijetnje i taktike zastrašivanja potpuno su neprihvatljive

Direktorica Fox Newsa Suzanne Scott i predsjednik televizije Jay Wallace oštro su osudili ovaj agresivni prosvjed protiv njihovog voditelja. "Incident koji se dogodio ispred Tuckerovog doma prošle noći sramotan je. Nasilne prijetnje i taktike zastrašivanja prema njemu i njegovoj obitelji potpuno su neprihvatljive. Mi smo kao nacija postali previše netolerantni prema drugačijim stavovima. Nedavni događaji diljem naše zemlje očito pokazuju potrebu za pristojnijom i uključivijom nacionalnom konverzacijom s više poštovanja. Mi u medijima i političari snosimo posebnu odgovornost prema svim Amerikancima da pronađemo zajedničko tlo", stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi, u kojoj očito aludiraju i na nedavne neuspješne napade paketima bombama na Trumpove kritičare i pokolj u sinagogi.

Incident su osudili i mnogi novinari i komentatori s obiju strana političkog spektra. "Ovo mora prestati... On ne zaslužuje ovo. Njegova obitelj ne zaslužuje ovo. Okreće mi se želudac od ovoga", napisala je Megyn Kelly, bivša voditeljica Fox Newsa, ali i NBC-ja s kojeg je morala otići nakon skandala zbog svog opravdavanja maskiranja bijelaca u crnce na karnevalu (eng. blackface).

"Ovo nije ok. Bilo od strane političke ljevice, političke desnice ili poremećenih. Ne činite ovo", apelirala je voditeljica CNN-a S. E. Cupp. "Mislim da Tucker ima užasan utjecaj na modernu Ameriku, ali to ne opravdava maltretiranje u njegovom domu. Ciljajte visoko, ne nisko", napisao je komentator za CNN i kolumnist Max Boot.

O svemu se očitovao i poznati satiričar i voditelj Late Showa Stephen Colbert, koji je i sam žestok kritičar Trumpa i Carlsona. "Borba protiv ideala Tuckera Carlsona američko je pravo. Napad na njegov dom i teroriziranje njegove obitelji monstruozan je kukavičluk. Nemojte to raditi, ali isto tako, nemojte uživati u tome što se dogodilo. Hranjenjem čudovišta samo stvaramo još čudovišta", napisao je Stephen Colbert. 

Pročitajte više