Antiratni prosvjedi diljem svijeta

ANTIRATNE demonstracije održavaju se u četvrtak u mnogim gradovima u svijetu, javljaju svjetske novinske agencije.

Najbrojnije demonstracije organizirane su u Ateni, gdje se prema procjenama policije okupilo 150.000 ljudi, a okupljanja se održavaju i u drugim grčkim gradovima. Tako se u Solunu okupilo 5.000 demonstranata, a slični su prosvjedi organizirani na Kreti i Heraklionu.

Prosvjed protiv rata proveli su i grčki odvjetnici koji su u četvrtak prekinuli rad, zbog čega je suspendiran proces protiv grčke terorističke skupine 17. novembra.

U Berlinu se okupilo nekoliko desetaka tisuća demonstranata kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog pokretanja vojne operacije protiv Iraka.

Oko 50.000 berlinskih školaraca i gimnazijalaca u četvrtak je spontano prosvjedovalo protiv rata s Irakom, doznaje se od njemačke policije. Prosvjed je počeo na trgu Alexanderplatz, a završio kod Brandenburških vrata.

Oko 20.000 mladih uzvikivalo je "NE ratu" i "STOP ubojstvima u Iraku". Demonstracije su održane i u drugim njemačkim gradovima.

Francuske lijevo orijentirane stranke i sindikati su pozvali na antiratne prosvjede diljem zemlje. U Parizu je stotinjak Iračana okupljeno pred američkim veleposlanstvom tražilo prekid ratnih operacija, a za 17.00 sati predviđaju se velike antiratne demonstracije.

Prosvjedi su održani i u mnogim talijanskim gradovima. Pogoni FIAT-a u Torinu morali su zatvoriti jer su radnici izašli na ulice na mirovne manifestacije. Prosvjedi protiv rata održavaju se u Rimu, Milanu, Genovi, Napulju i drugim gradovima. Posljednje ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da je 72 posto Talijana protiv rata.

Val demonstracija zahvatio je i Švicarsku gdje je u Ženevi prosvjedovalo više od 5.000 osoba, u Neuchatelu 3.000 i oko 800 u Lausanni.

U Moskvi je 200 komunista i ruskih ultranacionalista prosvjedovalo ispred američkog veleposlanstva, koje je pak osiguravalo 600 policajaca. Mjere sigurnosti su u Moskvi pojačane oko svih veleposlanstava posebice onih koji su se izjasnile za rat protiv Iraka.

U Australiji, koja podržava američku vojnu intervenciju protiv Iraka, deseci tisuća demonstranata blokiralo je središta različitih gradova. Par sati nakon prvog zračnog udara na Bagdada u Melbourneu se okupilo, prema ocjenama organizatora, 40.000 demonstranata.

Demonstracije su organizirane i u muslimanskim državama. U Egiptu su u antiameričkim prosvjedima tri demonstranta i tri policajca ranjena u blizini američkog veleposlanstva. Većina demonstracija u Egiptu se održava na sveučilištima jer su okupljanja na ulicama zabranjena prema egipatskom zakonu iz 1981. godine zbog izvanrednog stanja.

U Kašmiru i u glavnom pakistanskom gradu Islamabadu organizirane su antiratne demonstracije na kojima su prosvjednici uzvikivali protiv američkog predsjednika. U gradovima Peshawar, Bajauru i Lahoreu tisuće studenata je također prosvjedovalo protiv rata.

Stotinjak demonstranata okupilo se i u Tokiju pred veleposlanstvom SAD-a tražeći hitan prekid vojnih operacija protiv Iraka.

Pročitajte više