Antiratni prosvjedi u Hrvatskoj iznad očekivanja

ANTIRATNI prosvjed održan u subotu u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima uspio je te čak premašio očekivanja organizatora, rečeno je na konferenciji za novinare građanske inicijative ´Dosta je ratova´.

Predstavnik inicijative Hrvoje Jurić rekao je kako je na skupovima pokazano da postoji glasna hrvatska javnost koja se protivi započinjanju novog rata i zalaže se za izgradnju svjetskog mira.

´Uspjeli smo pokazati što ´druga Hrvatska´ doista misli´, istaknuo je.

On smatra da se hrvatska vlada odlučila očitovati o svom potpisu na izjavi Vilniuske skupine zahvaljujući, među ostalim, održanim demonstracijama.

Govoreći o skupu održanom u Zagrebu, koji je nazvao ´fascinantnim´, Jurić je izjavio da se na njemu okupilo do 10.000 ljudi koji su obišli središte grada uz kraće zadržavanje pred američkim veleposlanstvom te da je pritom zabilježen jedan incident. Kako je rekao drugi predstavnik inicijative Dražen Šimleša, njihova želja nije bila da se skup pretvori u antiamerički prosvjed i izrazio je žaljenje zbog spaljivanja američke zastave.

Oni su izvijestili novinare da je peticiju protiv rata u Iraku u Zagrebu potpisalo 4.700 ljudi, a peticiju protiv priključivanja RH NATO-u potpisalo je 2.350 građana. Najavljeno je da će se potpisivanje peticija nastaviti od utorka do subote i to na dva mjesta u Zagrebu: kod Splavnice ispod tržnice Dolac i na ulasku u Importane centar.

Na upit novinara jesu li povezani sa sličnim inicijativama u drugim europskim gradovima, rekli su da uglavnom surađuju sa sličnim inicijativama iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore.

Upitani koje su hrvatske nevladine udruge pomogle u organizaciji antiratnog prosvjeda, odgovorili su da su pomagale brojne skupine ali su zamolile da se ne spominju njihova imena jer im je dano do znanja da će prestati primati američku pomoć.

Predstavnici inicijative namjeravaju peticije nakon završetka potpisivanja uručiti hrvatskoj vladi i nadaju se biti pozvani na razgovore u ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo obrane. Oni su poslali zahtjev za sastankom u navedena ministarstva, ali su zasad dobili samo neformalne pozive i to za razgovore prije organizacije skupa.

Pročitajte više