"Antirecesijske mjere Sanaderove vlade nemaju nikakvog smisla!"

ANALITIČAR bonitetne kuće Dun&Bradstreet tvrdi kako je kreditni rejting Hrvatske snižen zato što antirecesijske mjere Sanaderove vlade nemaju nikakvog smisla! Darren Middleditch, D&B-jev analitičar za Hrvatsku, govorio je na seminaru koji je tvrtke Bonline održala u Zagrebu i između ostalog kazao kako se Hrvatska jako loše bori protiv recesije. Podsjećamo, D&B je kreditni rejting Hrvatske jučer snizio sa DB3c na DB3d što je donja granica "umjerenog rizika".

"Antirecesijske mjere koje je Hrvatska vlada predstavila nemaju puno smisla. One uopće nisu koherentna strategija već samo skup mjera i projekata", kaže Middleditch koji nije bio nimalo blag u svojim kritikama. Potporu za kupnju nekretnina tako je opisao kao "groznu ideju" jer smatra da je kriza snažno pogodila Britaniju i SAD upravo zbog "opsesije za posjedovanjem vlastitih nekretnina", a pohvalio je tek mjere za povećanje poticaja za izvoz. No, i to pada u vodu nasuprot strože kontrole uvoza, koju je Vlada također najavila, a koju D&B analitičar također smatra vrlo lošom idejom. "Hrvatsko gospodarstvo uvelike se oslanja na izvoz i zbog toga joj je potreban oporavak svjetskog gospodarstva kako bi svoju robu mogla prodavati u inozemstvu", kaže Middleditch.

Podsjetimo, Nadan Vidošević je danas na sjednici Hrvatske gospodarske komore kazao kako najgore od krize još nismo vidjeli, te se treba dobro pripremiti za 2010. godinu. Middleditch, pak, tvrdi da u idućoj godini slijedi blagi oporavak globalnog gospodarstva i trgovine koji bi se trebao osjetiti i u Hrvatskoj, ali iluzorno se nadati izlasku iz krize preko noći. D&B tako procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti za 3,7 posto, a dogodine bi trebao rasti za mizernih 0,8 posto.

P.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više