Antraks bi u četiri dana u New Yorku ubio više od sto tisuća ljudi

NA GRAD veličine New Yorka ostavio bi više od stotinu tisuća mrtvih u samo nekoliko dana, kažu stručnjaci u izvještaju koji zahtijeva da se vlasti bolje pripreme za takvu prijetnju.

U ekipi koju predvodi Lawrence Wein sa Stanfordskoga sveučilišta, kaže se da se planovi previše oslanjaju na senzore za otkrivanje napada bacilom bedrenice, a nedovoljno na brzo slanje lijekova i medicinskoga osoblja u napadnuto područje.

Studija je predvidjela što bi se dogodilo baci li tko kilogram uzročnika antraksa na grad veličine New Yorka i zarazi milijun i pol ljudi. Prema tvrdnjama autora studije, dok bi se ljudi javili na liječenje i dobili lijek, u četiri bi ih dana umrlo 123 tisuće.

"Još nema zamjene za brzo davanje antibiotika i hitnu zdravstvenu skrb", tvrdi Wein koji je u studiji surađivao s Edwardom Kaplanom sa sveučlišta Yale.

Prošlo su ljeto ta dvojica epidemiologa preporučila masovno cijepljenje kao spas za tisuće života u slučaju napada velikim boginjama.

"Naša je zemlja u zadnjih godinu dana napravila velik korak u pripremi za potencijalni napad velikim boginjama", kaže se u Weinovu priopćenju.

"Velike boginje jesu zarazna bolest, ali sporije napreduju, a kolega i ja pokazali smo u lanjskoj studiji da bi masovno cijepljenje i nakon napada uspjelo suzbiti čak i velik napad velikim boginjama" kaže Wein. "Nažalost, obuzdavanje posljedica napada bacilom bedrenice bio bi krupniji izazov".

Njihova studija o bedrenici objavljena je u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kako se čini da je rat u Iraku neizbježan, piše Reuters, raste i strah od oružja za masovno uništavanje, iako Bagdad tvrdi da je uništio svoje zalihe antraksa.

Pet je osoba, među njima dvoje poštanskih radnika, umrlo 2001. od inhalacijskoga oblika bedrenice koji su dobili u prahu u pismima i taj slučaj nikad nije riješen.

Američki predsjednik George W. Bush naredio je da se u idućih deset godina na stvaranje novih cjepiva protiv najvjerojatnijih bioloških oružja, poput antraksa, Ebole i kuge, potroši gotovo šest milijardi dolara.

Pročitajte više