Antu Jelavić pušten iz pritvora u Sarajevu

PREDSJEDNIK sudskog vijeća Državnog suda BH Malcolm Simmons obrazlažio je u ponedjeljak odluku kojom se Antu Jelavića pušta iz pritvora i rekao da je Jelavićeva obrana uplatila 500 tisuća konvertibilnih maraka (oko 250 tisuća eura) i da je Sudu predala Jelavićevu putovnicu Republike Hrvatske te osobnu iskaznicu izdanu u BH kao jamstvo da on neće pobjeći iz BiH i da će se redovito odazvati na suđenje u vezi s Hercegovačkom bankom što se održava u Sudu BH u Sarajevu.

Simmons je prihvatio zamolbu Jelavićeve obrane da se do sutra do 12 sati dostavi i osobna karta Ante Jelavića izdana u RH, koja će također poslužiti kao jamstvo da on neće pobjeći. Prvotno je Jelavićeva obrana prošloga tjedna nudila jamčevinu od 100 tisuća konvertibilnih maraka (oko 50 tisuća eura) ali je tužitelj John McNair tada rekao da je to nedovoljna svota te da bi Jelavić mogao pobjeći ako ga se pusti iz pritvora.

Simmons je u ponedjeljak kazao da je Jelavić obvezan ostati na teritoriju BiH sve do kraja kaznenog postupka u vezi s Hercegovačkom bankome. Jelavić je optužen da je zlouporabio novac iz Hrvatske namijenjen Hrvatima u BiH. Jelavić, po Simmonsovim riječima, nakon puštanja iz pritvora ne smije mijenjati mjesto prebivališta u Mostaru bez dozvole Suda i morat će se svakodnevno dva puta javljati policiji u Mostaru.

"Ukoliko Jelavić prekrši ove uvjete koje mu je Sud nametnuo onda sud može donijeti odluku o njegovu ponovnom pritvaranju" upozorio je Simmons.

Prije donošenje odluka o puštanju Jelavića iz pritvora Simmons je još jednom iscrpno ispitao obranu o Jelavićevu imovinom stanju i rodbini u BiH i Hrvatskoj. Obrana je odgovorila da Jelavićeva uža obitelj, supruga i djeca, žive u Mostaru, a braća i sestre u RH. Za kuću u kojoj Jelavićeva obitelj živi u Mostaru obrana je rekla da Jelavić nije nositelj prava vlasništva na nju i da u BiH nema nikakvu drugu imovinu te da ni on ni supruga ne posjeduju osobni automobil. Jelavić u Splitu ima stan koji dobio kao pripadnik Hrvatske vojske s činom general, rekao je Jelavićev branitelj odvjetnik Dragan Barbarić.

Tužitelj McNair je u ponedjeljak u izjavi za novinare ublažio svoje prošlotjedne sumnje da će Jelavić pobjeći iz BiH ako ga se pusti iz pritvora.

"Jelavić bi ionako imao pravo izići iz pritvora 19. svibnja ove godine, jer se tada navršava godina dana od kako mu je potvrđen pritvor u vezi s Hercegovačkom bankom", rekao McNair te dodao da je zadovoljan odlukom o ukidanju Jelavićeva pritvora.

McNair je najavio da će Jelaviću 17. svibnja ove godine početi još jedno suđenje - u vezi sa zauzimanjem za uspostavu hrvatske samouprave u BiH. McNair je kazao da sud BiH još nije odlučio hoće li u vezi s tim suđenjem, o hrvatskoj samoupravi, biti određena mjera pritvora Jelaviću.

Suđenje u postupku za Hercegovačku banku nastavlja se u srijedu, a ne u utorak kako je ranije najavljeno.

Pročitajte više