Antunac predao prijedlog za pokretanje stečaja "Lenca"

PREDSJEDNIK Uprave brodogradilišta "Viktor Lenac" Ognjen Antunac predao je danas na riječkom Trgovačkom sudu Prijedlog za pokretanje stečaja tog brodogradilišta.

U kraćem razgovoru s novinarima, Antunac je kazao da je razgovarao s predsjednikom Trgovačkog suda Miljenkom Kurobasom, izrazivši pritom nadu da će cijeli stečajni postupak biti brzo otvoren.

Prijedlog za pokretanje stečaja Uprava Viktora Lenca predala je nakon što je Vlada jučer odlučila da neće nastaviti financiranje brodogradilišta i odobriti jamstva za zajmove od 12 milijuna dolara, u sklopu predložena programa financijskog restrukturiranja.

Zbog visoka zaduženja, blokirana računa i nedostatka novca za tekuće poslovanje i plaće Uprava se odlučila na pokretanje stečaja.

Financijski problemi Lenca počeli su početkom 2001. kada je danska tvrtka Alcatel raskinula ugovor o preinaci broda Kraka u kostrenskom škveru. U prijeporu posreduje međunarodna arbitraža, obje strane potražuju isplatu štete, a brod se još nalazi u brodogradilištu.

Istodobno, u Lencu je trajao razvojni ciklus vrijedan 118 milijuna dolara, započet 1998. U sklopu razvoja brodogradilišta, koje je bilo specijalizirano za remont brodova, predviđeno je bilo proširenje kapaciteta i poslovanja na izgradnju novogradnja.

Započeta je izgradnja radilišta metalnih konstrukcija i obnova nabavljenog doka 11. U projekt je uloženo oko 70 milijuna dolara, a novac za njegov završetak nije osiguran.

Ukupna zaduženja brodogradilišta dosegla su oko 150 milijuna dolara, a od tog iznosa država je, putem jamstava i zajmova HBOR-a, izložena s više od 70 milijuna dolara.

Dobavljačima i kooperantima Lenac duguje oko 22 milijuna dolara, radnicima četiri plaće, a sve su nekretnine poduzeća pod hipotekama.

Pročitajte više