Antunac sutra pokreće stečaj "Viktora Lenca"

PREDSJEDNIK Uprave brodogradilišta "Viktor Lenac" Ognjen Antunac izjavio je danas da će prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u tom brodogradilištu Trgovačkom sudu u Rijeci podnijeti vjerojatno sutra, ocijenivši da će pokretanje stečaja nanijeti veće štete nego da je prihvaćeno financijsko restrukturiranje tvrtke.

Vlada je danas odlučila da više neće sudjelovati u financiranju brodogradilišta, odnosno odobriti još 12 milijuna dolara jamstva za zajam u sklopu predloženog programa financijskog restrukturiranja.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, nakon zatvorene sjednice Vlade, izvijestio je da Vlada nije spremna sudjelovati u daljnjem financiranju Lenca, ta da treba pokrenuti stečaj s preustrojem. Jurčić je napomenuo da je Vlada odlučila da se 1,8 milijuna dolara koji su prvotno bili namijenjeni za ulaganja usmjere u Fond za radnička potraživanja.

"Smatram da će pokretanje stečaja nanijeti veće štete nego da je prihvaćeno financijsko restrukturiranje", rekao je Antunac dodavši da će se najveći vjerovnici - inozemne banke, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Vlada tijekom stečaja morati dogovoriti o načinu njegove provedbe.

Antunac je rekao da će sadašnji dioničari u stečaju sve izgubiti, te podupro odluku da se s 1,8 milijuna dolara isplate radnici.

Na upit o mogućim otkazivanjima ugovora od strane poslovnih partnera Antunac je rekao da su za sada otkazani samo završni radovi na tankeru za pulski Uljanik.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu Damir Bačinović ističe da će sindikati, ako sutra dobiju jamstva da će im plaće biti isplaćene do kraja sljedećeg tjedna, štrajk staviti u mirovanje.

"Nadam se da će stečaj s preustrojem biti proveden u što kraćem roku i da je riječ o novome početku brodogradilišta", rekao je Bačinović.

(Hina) hšu ds

Pročitajte više