Antunović: Nije važno kada, nego kakvi ulazimo u Europsku uniju

ŠPEKULIRANJE s datumom ulaska u Europsku uniju za nas je sporedan proces, jer o tome odluku donosi EU. Ključno za nas je vrijeme prije ulaska i kako ćemo ga iskoristiti da postanemo konkurentni na tržištu EU, izjavila je potpredsjednica SDP-a, Željka Antunović, komentirajući optimistične prognoze premijera Ive Sanadera, prema kojima bi Hrvatska u EU trebala ući 2009. godine.

"Ovo vrijeme moramo iskoristiti, pogotovo za razvijanje onih gospodarskih grana koje će nas učiniti konkurentnima, a zatim i Europi pokazati na vlastitom primjeru da Hrvatska ima dobre mjere socijalne zaštite, kao što je besplatno zdravstvo i obrazovanje", rekla je potpredsjednica SDP-a uoči sjednice zasjedanja Glavnog odbora te stranke.

Na novinarsko pitanje o tome kada bi se mogao očekivati povratak predsjednika SDP-a u predizbornu utrku, Antunović je najavila da bi se, sudeći po njegovom zdravstvenom stanju, to moglo dogoditi uskoro.

"Predsjednik stranke je doista dobro, i mogu vam reći da se vraća uskoro, a kada točno, obavijestit ćemo vas na vrijeme, kao i dosada", rekla je Antunović.

Izjavu Ive Sanadera o SDP-ovoj gospodarskoj politici, kada je premijer rekao da zahvaljuje SDP-u na ovakvo lošem programu u ime građana, Antunović je komentirala riječima da se premijer možda zahvalio u ime onih 30 posto koji nisu nezadovoljni njihovom politikom.

"On se može zahvaljivati kao SDP-ov konkurent, no ne kao predstavnik vlasti. Možda se zahvalio u ime onih 30 posto građana koji nisu potpuno nezadovoljni načinom na koji HDZ upravlja državom, ali mi govorimo u ime ostalih 70 posto građana koji su nezadovoljni", rekla je Antunović, te naglasila da SDP zabrinjava ponajprije stanje na tržištu rada.

"Zabrinjavajuć je broj radno aktivnog stanovništva, koji je krajem 2005. iznosio 1.725.009, dok je krajem prošle godine pao na 1.719.747 onih koji svojim radom doprinose razvoju gospodarstva. Čudnija mi je činjenica što Vlada odbija raspravljati o ovakvim podacima", rekla je potpredsjednica SDP-a. Izjavila je i da je zadovoljna sudjelovanjem građana u javnoj raspravi o gospodarskom programu putem stranica SDP-a, gdje Ljubo Jurčić svakodnevno odgovara na njihova pitanja.

Antunović je naglasila da je uvođenjem aktivne politike zapošljavanja, prošla vlada od 2000. do 2003. godine pomogla pri zapošljavanju 80.370 ljudi, dok je sadašnja vlada zabilježila samo 4.805 novozaposlena u prošloj godini.

"Moram naglasiti da smo mi uveli mjere zapošljavanja za vrijeme kada je Hrvatska bilježila negativni gospodarski rast od -1 posto BDP-a, dok sada gospodarski rast iznosi 4 posto BDP-a. Tako da vjerujemo da se brojke iz razdoblja prošle vlade mogu samo premašiti", rekla je potpredsjednica SDP-a.

SDP će danas na sjednici Glavnog odbora donijeti odluku o Tematsko-izvještajnoj konvenciji koja će se održati ove godine u lipnju, a govorit će o položaju mladih u Hrvatskoj. Donijet će i godišnje financijsko izvješće stranke, a Glavni će odbor također dobiti izvješće o edukaciji SDP-ovih aktivista koje se provodi kroz akciju Pobjeda 2007.

A.B.
Foto: Sandro Lendler

Pročitajte više