Apel sindikata "V. Lenca" američkom i njemačkom veleposlanstvu

PODRUŽNICA Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu "Viktoru Lencu" danas je američkom i njemačkom veleposlaniku u Hrvatskoj poslala otvoreno pismo u kojemu ih poziva da "se preko svojih vlada hitno založe za nastavak i svršetak razvojnog projekta tog brodogradilišta".

Sindikat navodi da je pismo Lawrenceu A. Rosinu i Gebhardtu Weissu poslalo "u povodu najava da američka tvtka Internacional Finance Corporation (IFC), članica Svjetske banke, i Njemačka državna investicijska banka (DEG) napuštaju razvojni projekt V.Lenca".

Sindikat smatra da je izlazak vodećih ulagača iz projekta teško kršenje poslovne etike i uzanca te osuđuje takav postupak. Glavnim uzrokom krize u brodogradilištu Sindikat drži izostanak pravodobne potpore vodećih dioničara i ulagača.

"IFC i DEG najodgovorniji su za tešku poslovnu krizu. Njihova je zadaća da, kao ugledni ulagači podupru razvoj tranzicijskih zemalja, posebice zato što je za ostvarenje cjelokupna razvojnog projekta brodogradilišta postignut dogovor s hrvatskom Vladom", stoji u pismu.

Ističe se da, ako IFC i DEG uskoro novčano ne podupru nastavak razvojnog ciklusa, posve je izgledno pokretanje stečaja i gašenje radnih mjesta te stvaranje "ružne slike i nepovjerenja u kapital koji dolazi iz SAD-a i Njemačke".

Naglasivši da "Viktor Lenac" ima velike tehnološke, kadrovske i ljudske potencijale, poslovnu tradiciju i tržište, u pismu se navodi da je i u nepovoljnim okolnostima, za ovu godinu, brodogradilište ugovorilo poslove za oko 60 milijuna kn.

Za dovršetak druge faze razvojnog ciklusa brodogradilištu nedostaje oko 43 milijuna dolara. Vlada je putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj odobrila 17 milijuna dolara zajma, uz uvjet da ostatak novca osiguraju vodeći dioničari.

Povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu Damir Bačinović kazao je danas da se pregovori o nastavku ulaganja održavaju u Zagrebu, ocijenivši da "pregovori idu loše".



Pročitajte više