Arafat prvi puta priznao židovski karakter izraelske države

U RAZGOVORU za izdanje izraelskog dnevnog lista Haaretz od petka, predsjednik Palestinske uprave Jaser Arafat prvi je puta izjavio da priznaje židovski karakter države Izrael.

Palestinski je vođa za Haaretz također kazao da je "jasno i očito" da se problem izbjeglica mora riješiti na način da se ne promjeni židovski karakter izraelske države. Naime, problem povratka izbjeglica je, nakon što je 1948. godine formirana država Izrael, ostao jedan od gorućih problema i prepreka miru u tom području.

Palestinci su od tada ustrajni da se sve palestinske izbjeglice i njihovi potomci, njih oko četiri milijuna, imaju pravo vratiti u bivše domove koji su sada na području Izraela.

Arafat je izraelskom dnevnom listu također rekao da je spreman potpisati sporazum prema kojemu bi 97 posto Gaze i Zapadne obale bilo ustupljeno Palestincima, a ostalih tri posto bi pripalo Izraelu, ali u zamjenu za neko slično područje.

U svakom slučaju, zaključio je Arafat, Izrael bi zadržao kontrolu nad Zapadnim zidom i židovskom četvrti starog dijela Jeruzalema, dok bi Palestincima pripao ostatak istočnog Jeruzalema. Arafat Židovima jamči i slobodan pristup svetim mjestima pod palestinskom kontrolom.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više