ARAFATOV POMOĆNIK NAREDIO PREKID NAPADA PALESTINSKIH MILITANATA

Pomoćnik palestinskog predsjednika Jasera Arafata, zapovjednik sigurnosti za područje Gaze, naredio je u nedjelju akciju kako bi se obustavili raketni i minobacački napadi militantnih skupina na Izraelce, objavili su izvori sigurnosti.

U priopćenju general-bojnika Abdela Razeka al-Mayaydeha piše da su snage pod njegovim zapovjedništvom dobile naredbu da "održavaju sigurnost i stabilnost u svim graničnim područjima i ... da spriječe nasilje".

"Djelovat ćemo tako da spriječimo bilo kakvo nasilje... koje bi mogla počiniti palestinska strana a to uključuje ispaljivanje minobacačke vatre i raketa", kazao je palestinski dužnosnik.

Priopćenje je objavljeno nakon što su u nedjelju ujutro palestinski militanti izveli svoj nadublji prodor na Izrael, ispalivši raketu Qassam-2 iz Gaze na plažu Zikim blizu izraelskog grada Ashkelona.

Nitko nije bio ranjen u tom napadu raketom koja je ušla osam kilometara u izraelski teritorij.

Naredba daje slutiti da je Arafat poslušao američke pozive da iskoristi svoj autoritet kod palestinskih snaga sigurnosti kako bi reformističkom premijeru Mahmudu Abasu pomogao obuzdati militantne skupine i spasiti mirovni proces doveden u pitanje novim valom nasilja.

Pročitajte više