Aralica: Prijavu policiji podnio je HDZ, odnosno osobno V. Šeks

KNJIŽEVNIK Ivan Aralica izjavio je večeras, u povodu kaznene prijave koju je zagrebačka policija podnijela i protiv njega, kao člana Zaklade državnog zavjeta, "kako mu je poznato da je prijavu policiji podnio HDZ, odnosno osobno Vladimir Šeks".

"Kad sam došao u Zakladu Hrvatskog državnog zavjeta, nekoliko mjeseci nakon trećesiječanjskih izbora, financijska je kontrola obavila pregled financijskog poslovanja Zaklade i našla da se poslovalo po zakonu. Tek pod tim uvjetom, da je sve čisto i zakonito, ja sam pristao biti članom tročlane uprave. O nalazu financijske kontrole postoji dokumentacija", izjavio je Aralica večeras u Zadru za Hinu.

"Zaklada se izdržavala od donacija, a novac što ga je Hrvoje Šarinić po nalogu predsjednika Tuđmana prebacio iz banke u Austriji na Privrednu banku u Zagrebu nije diran. Kako je taj novac bio neoročen, a financijska kontrola na posao Zaklade nije imala zamjerke, Upravni odbor Zaklade, u kojemu sam bio u srpnju ili kolovozu 2001., donio je odluku da se novac deponiran kod Privredne banke oroči - jer je bila šteta ne dobivati kamate - a da se od kamata izdržava Zaklada koja se više nije imala od čega izdržavati jer su donacije presahle"- kazao je Aralica.

Glavnica je, nastavio je, i dalje ostala netaknuta i imala je služiti onomu čemu je prvobitno i bila namijenjena - podizanju spomen-doma predsjedniku Tuđmanu u njegovu rodnom selu na ruševini stare škole koju je on pohađao. Glavnica je ostala nedirnuta i kad sam ja prestao biti član Uprave Zaklade, istaknuo je Aralica, dodavši: "Napominjem da za svoj rad u Upravnom odboru Zaklade nisam primao nikakvu novčanu naknadu jer je i to bio jedan od uvjeta da se toga posla prihvatim".

Policija je danas priopćila da je podnijela kaznene prijave protiv tri odgovorne osobe u jednoj stranačkoj zakladi zbog sumnje da su kao odgovorne osobe oštetile državu za 300 tisuća kuna. Izvor blizak policiji koji je želio ostati neimenovan Hini je, međutim, potvrdio da je riječ o HDZ-ovoj Zakladi i trojici bivših čelnika: Iviću Pašaliću, Anti Belji i Ivanu Aralici.

Pročitajte više