Arapske zemlje pozivaju na završetak strane okupacije Iraka

Ured za bojkotiranje Izraela (OBI) koji djeluje u sklopu Arapske lige u priopćenju objavljenom u petak nakon četverodnevnog zasjedanja u Damasku pozvao je na "zavšetak strane okupacije Iraka", izvijestili su službeni izvori.

Predstavnici 10 arapskih zemalja koji su u ponedeljak počeli s raspravama u glavnome sirijskom gradu, sjedištu OBI-a, zatražili su "okončanje strane okupacije Iraka i predaju ovlasti iračkome narodu".

U tekstu se također poziva na "hitan prekid vojnih akcija okupacijskih snaga koji provode masakre i uništenja". U priopćenju se ne navode izravno SAD i ostale zemlje članice koalicije u Iraku.

Predstavnici triju zemalja, koje su uspostavile diplomatske odnose s Izraelom - Egipata, Jordana i Mauritanije, nisu sudjelovali u radu OBI-a. Svrha ovoga sastanka, među ostalim je bila sastavljanje crne liste međunarodnih tvrtki koje surađuju s Izraelom.

OBI je osnovan 1951. a zadaća Ureda je dva puta godišnje sastaviti i obznaniti crnu listu s nazivima izraelskih tvrtki koje se izravno bojkotiraju ili tvrtki iz drugih zemalja koje surađuju s Izraelom (indirektan bojkot).

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više