Arapske zemlje traže kraj rata i da Irak sam izabere svoju vladu

ARAPSKE su zemlje u srijedu zatražile da, dok američke postrojbe preuzimaju kontrolu nad Bagdadom, sami Iračani izaberu svoju vladu, protiveći se volji Washingtona za uspostavom privremene vlade.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak prvi je šef jedne arapske države koji je zatražio da irački narod "preuzme u svoje ruke pitanje nove vlade što je prije moguće".

"To je jedini način da se osigura stabilnost zemlje", ocijenio je Mubarak.

U Rijadu je saudijski ministar vanjskih poslova Saud Al-Faysal također izjavio da bi irački narod trebao izabrati vlastitu vladu, te je pozvao na brzi kraj američko-britanske okupacije Iraka.

Upozorio je i na moguću humanitarnu katastrofu zbog nereda u toj zemlji.

Šef kuvajtske diplomacije Sabah al-Ahmed Al-Sabah uputio je u srijedu iračkom narodu "čestitke" na "oslobođenju", ustvrdivši da je irački narod "patio tijekom mnogih godina rata te da sada ima pravo uživati u slobodi".

Washington je najavio da bi "novu" iračku vladu u prvo vrijeme povjerio generalu u mirovini Jayu Garneru.

Brzi pad režima Sadama Huseina iznenadio je promatrače u susjednoj Siriji, no analitičari upozoravaju na mogući snažan otpor Iračana. Politički analitičar Immad Shuaibi smatra da "pravi irački otpor" američkim snagama još nije počeo i da bi ga izazvalo dugotrajno zadržavanje Amerikanaca u Iraku.



(Hina) vk/bcav br

Pročitajte više