Argentina će Milana Lukića izručiti Haagu

ARGENTINA će bosanskog Srbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine počinjene u BiH izručiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Den Haagu, izjavio je u srijedu AFPu sudski izvor u Buenos Airesu.

Argentinski sudac Jorge Urso odlučio je Lukića (38) poslati u Den Haag, a ne u Beograd koji je također zatražio izručenje. Lukić je, naime, sucu rekao kako bi radije da mu se sudi pred ICTY-jem jer strahuje za svoj život ako se vrati u Srbiju.

Lukić je prema nalogu Haškog suda uhićen 8. kolovoza u zračnoj luci u Buenos Airesu gdje se trebao sastati sa suprugom i kćerkom koje su netom prije stigle iz Pariza.

Haška ga optužnica u 21 točki tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog "progona, ubojstava, istrebljenja i nečovječnih postupaka" protiv bošnjačkih civila u Višegradu. Optužnica je napisana 1998., a otpečaćena 2000. godine.

Lukića je sud u Beogradu lani osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, zlostavljanja i ubojstva 16 muslimana u Sjeverinu u Srbiji listopada 1992. godine.

Lukić je drugi srpski optuženik za ratne zločine uhićen u Argentini otkako je u srpnju u okrugu Mendoza uhićen bivši šef policije u Foči Nebojša Minić.

Pročitajte više