Army Times kritizira Rumsfelda i Myersa zbog "nemara" u Iraku

NEOVISNI američki list Army Times, vrlo ugledan u vojnim krugovima, optužio je u ponedjeljak američkog ministra obrane Donalda Rusmfelda i načelnika združenog stožera, generala Richarda Myersa, za "nemar" u slučaju zlostavljanja iračkih zatvorenika i pozvao na smjene u samom vrhu Pentagona.

"To nije samo propust vodstva na lokalnoj razini. To je propust koji seže do samog vrha. Odgovornost je u ovom slučaju ključna - čak i ako to znači smjenu čelnika na vrhu u vrijeme rata", navodi se u uvodniku privatnog tjednika.

Army Times jedan je od četiri vojna lista u vlasništvu korporacije Gannett Co. s tiražom od 250.000 primjeraka. Isti uvodnik objavljen je i u časopisima za druge grane vojske - Air Force, Navy i Marine Corps Times.

"Myers, Rumsfeld i njihovo osoblje nisu shvatili kakav će odjek skandal imati, ne samo u Sjedinjenim Državama nego diljem svijeta", piše list. "Cijela afera propust je vodstva od početka do kraja. Od trenutka kada su uhićeni, zatvorenicima se stavljaju kapuljače, okovi i izolira ih se. Vojnicima se šalje poruka: sve je dopušteno", ističe se.

Rumsfeld je u petak u svjedočenju u Kongresu preuzeo odgovornost za zlostavljanje iračkih zatvorenika, no rekao je da ne namjerava odstupiti s dužnosti "samo zato jer neki ljudi pokušavaju iz toga stvoriti politički slučaj". U tome ga je podržao i predsjednik George W. Bush.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više