Ashdown: Bez reformi BiH prijeti katastrofa

BOSNA i Hercegovina suočit će se s vrlo ozbiljnom situacijom ne budu li uskoro pokrenute korjenite gospodarske reforme, izjavio je u utorak visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown na skupu u Sarajevu na kojem su bili strani i domaći ulagači, a organizirala ga je Američka gospodarska komora.

"Bosna i Hercegovina suočit će se s katastrofom ako tijela vlasti brzo i sustavno ne poduzmu mjere radi poboljšanja poslovnog okružja i privlačenja ulaganja", rekao je Ashdown.

On je kazao kako ne vjeruje da će u BiH ponovo doći do sukoba na nacionalnoj osnovi, ali je ipak naglasio kako "ne bi htio predviđati ishod ako se zbog nedostatka volje i hrabrosti sklonimo u stranu pred izazovom snažne, korjenite i žurne reforme gospodarstva u BiH".

Ashdown se osvrnuo i na aktualna svjetska zbivanja aludirajući na iračku krizu i nedavno ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

"Svjetska ekonomija nije jaka u ovom trenutku, a događaji u sljedećih 48 sati (američki ultimatum Sadamovu režimu) mogu stvoriti dodatnu nesigurnost. Nije pravo vrijeme za traženje onih ulaganja koja su potrebna BiH. Također ni ubojstvo koje se prošlog tjedna dogodilo u Beogradu (atentat na Đinđića) neće pomoći ugledu Balkana. Dakle, idemo uz vjetar. Naš izazov je velik, ali i jednostavan - učiniti Bosnu i Hercegovinu najpovoljnijom zemljom na Balkanu za poslovna ulaganja, te odmah otpočeti s tim", rekao je Ashdown.

Pročitajte više