Sankcije protiv bosanskih Srba zbog neizručenja Karadžića?

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavio je mogućnost nametanja sankcija protiv Republike Srpske zbog odbijanja vlasti tog entiteta da pomognu uhićenju bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

´Nije primarna dužnost SFOR-a nego vlasti Republike Srpske uhititi Karadžića. Dakle, vlasti Republike Srpske pale su na tom ispitu po međunarodnim zakonima i sasvim je pošteno reći kako je možda vrijeme razmišljati o nekoj vrsti sankcija´, kazao je Ashdown u intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski ´Dnevni avaz´.

Britanski je diplomat odbio pojasniti koje bi mjere mogle biti poduzete dodavši kako ´neprijatelju ne treba reći što namjeravate uraditi´.

On je ipak dao naslutiti kako će međunarodna zajednica svoje aktivnosti usmjerene na Karadžićevo privođenje koncentrirati na uništenje mreže koja mu pruža potporu i osigurava zaštitu.

Usporedo s političkim pritiscima i onemogućavanjem financiranja, kazao je Ashdown, nastavit će se i pokušaji vojnih komandosa da se pronađe i uhiti Karadžić iako to neće biti lagana zadaća kao što nije bila ni za proteklih sedam godina.

Ashdown je također sugerirao kako carinske i porezne prijevare koje se u BiH mjere stotinama milijuna eura svake godine barem djelomice služe kao izvor financiranja Karadžićeve zaštite.

´Prekidanjem tih lanaca i osujećivanjem aktivnosti kojima se financira rad kriminalaca i ratnih zločinaca, brže ćemo uhititi Karadžića´, kazao je Visoki predstavnik za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Avaz´ je nedavno objavio kako je ključna osoba koja financira Karadžićevu zaštitu njegov nekadašnji ministar unutarnjih poslova Momčilo Mandić.

Povukavši se iz tijela vlasti bosanskih Srba još tijekom rata, Mandić je nastavio ´poslovnu´ karijeru u Beogradu gdje je postao jednim od najmoćnijih trgovaca i uvoznika nafte.

Osim na području SR Jugoslavije, Mandić ima cijeli niz benzinskih crpki i u Republici Srpskoj a sumnja se kako on redovito izbjegava plaćati porezne i carinske pristojbe na tu vrstu djelatnosti.

Sam Mandić je posredstvom banjalučkog ´Glasa srpskog´ negirao ´Avazove´ tvrdnje, dodajući kako je to izmišljotina bivšeg ravnatelja Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS) Munira Alibabića.

´Karadžiću želim svu sreću i zdravlje i da ga nikada ne uhite no što se moje umiješanosti u financiranje njegove zaštite tiče, od toga nema ništa´, kazao je Mandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara