Ashdown likvidirao banku Karadžićevog suradnika

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown objavio je u nedjelju kako je donio odluku o lividaciji Privredne banke iz istočnog Sarajeva čiji je većinski vlasnik Momčilo Mandić, bliski ratni suradnik Radovana Karadžića.

Ashdown je na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu kazao kako je odlučio prihvatiti preporuku za likvidaciju banke što ju je dala njezina privremena upraviteljica Toby Robinson.

"Ta je banka služila samo kako bi se punili džepovi Mandića i nekoliko njegovih prijatelja", izjavio je Ashdown istaknuvši kako je novac što su ga u tu banku uplaćivale brojne institucije Republike Srpske zauvijek izgubljen.

Takav je slučaj sa 150 tisuća konvertibilnih maraka dječjeg sirotišta iz Bijeljine ili sa 3,5 milijuna KM namijenjenih stambenoj gradnji u Republici Srpskoj.

Prema nalazima revizije provedene nakon uvođenja privremene uprave, novac uplaćivan na račune u Privrednoj banci Srpsko Sarajevo uglavnom je završavao u tvrtkama koje su kontrolirali Mandić i članovi njegove obitelji, a one takve "pozajmice" nikada nisu vratile.

Ashdown je kazao kako postoje indicije da su ti fondovi korišteni za pomaganje optuženima za ratne zločine.

Momčilo Mandić je prijeratni policajac koji je tijekom rata u BiH bio ministrom pravde u vladi bosanskih Srba.

Od 1993. godine bio je na čelu ureda RS u Beogradu i smatran je osobom koja je imala izvrsne veze sa srbijanskim političkim vrhom i organiziranim kriminalom.

Prema navodima medija u BiH, Mandić nikada nije prekinuo veze s Karadžićem i aktivno je radio na prikupljanju novca za njegovu zaštitu.

Nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Mandić je bio uhićen tijekom operacije "Sablja", no protiv njega nije pokrenut nikakav sudski postupak.

On trenutačno živi u Beogradu, a njegov sin Aleksandar je u zatvoru u Sarajevu gdje čeka presudu u postupku koji je protiv nega pokrenut zbog sumnje za gospodarski kriminal.

Pročitajte više