Ashdown: Nije isključeno ukidanje Republike Srpske

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown najavio je u interviewu za banjalučke Nezavisne novine od subote "oštrije" mjere protiv Republike Srpske, ako u narednim mjesecima ne dođe do pozitivnih pomaka.

Na upit znači li to eventualno "ukidanje" RS, Ashdown je kazao da "ništa ne isključuje i da je sve moguće".

"Ali, moram kazati da ako RS poštuje Daytonski sporazum, ja ću zaštititi njene nadležnosti ... opasnost za RS ne dolazi iz Sarajeva ... najveća opasnost dolazi iz Banja Luke. Mir u ovoj zemlji zasnovan je na Daytonu", kazao je Ashdown.

Na pitanje očekuje li da će EU zabraniti ulazak čelnicima Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), nakon što je to već učinila američka vlada, Ashdown je kazao da će EU o tome odlučiti, no i da su aktivnosti međunarodne zajednice "koordinirane".

Za jučerašnju ostavku premijera RS Dragana Mikerevića, visoki predstavnik je kazao da je to "njegova odluka".

Na upit da li i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, čelnik PDP-a, s obzirom da ne može putovati u SAD treba podnijeti ostavku, visoki predstavnik je kazao da će "svi oni donijeti odluke koje žele".

"Manje je važno kakve će odluke donijeti pojedinci. Više sam zabrinut zbog običnih građana, naročito u RS, u koju međunarodna zajednica više ne želi ulagati. To me mnogo više zabrinjava nego ostavke. Političari će sebi uvijek pronaći posao", kazao je Ashdown.


Pročitajte više