Ashdown opominje vlasti Republike Srpske

Vlasti Republike Srpske snose "95 posto odgovornosti" za privođenje osoba optuženih za ratne zločine koje traži Haški tribunal, izjavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Komentirajući najavljenu uspostavu posebnog tijela na državnoj razini koje će se baviti pitanjem privođenja haških bjegunaca, Ashdown je novinarima kazao da je to dobar korak no da on nikako ne oslobađa odgovornosti vlasti bosanskih Srba.

"95 posto odgovornosti za privođenje optuženika je na vlastima Republike Srpske, no državne institucije također moraju uspostaviti bolju koordinaciju", kazao je Ashdown.

Uspostava državnog tima za koordinaciju operacija usmjerenih na uhićenje optuženih za ratne zločine jedan je od zaključaka prošlotjednog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH koji je zasjedao u Bruxellesu.

Tim tijelom supredsjedali bi Ashdown i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić dok bi članovi bili predstavnici svih 13 ministarstava unutarnjih poslova koliko ih je sada u BiH, državnog Ministarstva sigurnosti, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne službe (OSA), Državne granične službe (DGS), Interpola, EUFOR-a i stožera NATO-a za BiH.

Unatoč ovako razgranatoj mreži policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, ta zemlja do sada nije postigla gotovo nikakve rezultate u privođenju bjegunaca jer među različitim organizacijama često nema ni najosnovnije razmjene podataka.

Ashdown je kazao da nedavni problemi povezani s izručenjem haškog optuženika Save Todovića pokazuju koliko je ta koordinacija nužna.

Prema pisanju lokalnih medija, pripadnici MUP-a Republike Srpske i DGS-a gotovo su se otvoreno sukobili u banjolučkoj zračnoj luci odakle je Todović otpremljen u Den Haag 15. siječnja.

Ulazak kolone policijskih automobila, u kojoj je bio Todović, na područje zračne luke nije bio najavljen graničarima koji su onda pokušali silom spriječiti uzlijetanje zrakoplova s haškim optuženikom.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više