ASHDOWN: POLITIČARI U BIH PLAŠE GLASAČE

Isticanje ugroženosti sva tri naroda u BiH pred održavanje lokalnih izbora vrlo je opasno i destruktivno za cijelu zemlju, tvrdi visoki predstavnik Paddy Ashdown u intervjuu objavljenom u subotu u "Nezavisnim novinama", te ocjenjuje da svi političari, "možda posebno nacionalne stranke", isticanjem ugroženosti sva tri naroda svoje glasače pipremaju za lokalne izbore planirane za početak listopada.

"Ista je priča svugdje. U Sarajevu se potencira ugroženost Bošnjaka, u Banjoj Luci čujete da su Srbi ugroženi, u Mostaru to čujete za Hrvate. Aktualna je na sve tri strane? kaže Ashdown i dodaje da je to način na koji političari pridobijaju glasače.

Visoki predstavnik je upozorio vlasti u BiH da, kada je riječ o usaglašavanju kandidata za ministra obrane, moraju birati između kratkoga roka i osobe koja "neće predstavljati prošlost".

"Smatram da je odluka Adnana Terzića da ne prihvati kandidaturu Branka Stevića bila ispravna i hrabra. Neću govoriti mnogo, osim da ne vjerujem da je gospodin Stević osoba koja bi nas trebala predstavljati pred svjetskim dužnosnicima", izjavio je Paddy Ashdown.

Branko Stević, zamjenik načelnika Bijeljine, bio je kandidat Srpske demokratske stranke za funkciju ministra obrane Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući vijeća ministara BiH Adnan Terzić odbio je njegovu kandidaturu zbog Stevićeve ratne prošlosti. On je obavljao funkciju šefa policije u Bijeljini 1993. i 1994. godine za vrijeme masovnih ubojstava Bošnjaka.

(Hina) xsp ynab

Pročitajte više