Ashdown: Postupci vlasti Republike Srpske dovele u izolaciju cijelu BiH

BOSNA I HERCEGOVINA, a posebice Republika Srpska naći će se u potpunoj izolaciji nakon odluke parlamenta ovog entiteta da odbije preustroj policijskih snaga u zemlji, izjavio je u utorak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu odluke Narodne skupštine RS na zasjedanju održanom u ponedjeljak da odbije mogućnost uspostave policijskih regija koje bi prelazile međuentitetsku granicu, Ashdown je kazao kako se tako nešto nije moglo dogoditi u gore vrijeme.

"Jasno je da se raspoloženje u Europskoj uniji mijenja", kazao je Ashdown aludirajući na ishod referenduma u Francuskoj na kojoj je većina građana odbila prihvatiti novi Ustav EU.

Odluka vladajuće koalicije u RS da prihvati reforme koje je tražila Europska komisija sada će BiH staviti na začelje reda onih koji čekaju punopravno članstvo u Uniji, ocijenio je Ashdown.

Parlament Republike Srpske u kojemu većinu ima Srpska demokratska stanka (SDS) zaključio je kako bi uspostava policijskih regija koje bi prelazile entitetske granice predstavljala kršenje ustavnih odredbi entiteta i BiH te se stoga ne može prihvatiti.

Ashdown je izravnu odgovornost za odbijanje traženih reformi usmjerio na SDS te na predsjednika ove stranke Dragana Čavića i entitetsku vladu na čijem je čelu Pero Bukejlović.

"Stranka koju je utemeljio Radovan Karadžić pokazala se nesposobnom gledati u budućnost", kazao je Ashdown upozorivši kako će nakon ovoga BiH biti "jedina zemlja od Atlantika do Crnog mora, uz iznimku Bjelorusije, koja nije uspostavila neku vrstu odnosa sa Europskom unijom".

Vlasti BiH očekivale su suglasnost Europske komisije za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU ove jeseni no to se neće dogoditi bez preustroja policije.

Ashdown je najavio kako će "u narednim danima i tjednima" slijediti mjere protiv odgovornih za nastalu blokadu istaknuvši istodobno kako je zbog postupaka SDS-a prisiljen odgoditi planirani prijenos dijela ovlasti s Ureda Visokog predstavnika (OHR) na domaće vlasti.

Pročitajte više