Ashdown: RS zaustavila BiH na putu ka EU

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown izjavio je u utorak da je ta zemlja nakon propasti pregovora o preustroju njenih policijskih snaga propustila povijesnu priliku za početak pregovora s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

"BiH je do sinoć bila na pragu najznačajnijeg povijesnog trenutka još od potpisivanja Daytonskog porazuma. Bila je na pragu da dobije 'zeleno svjetlo' za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Ashdown na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu nakon što su dužnosnici iz reda bosanskih Srba dan ranije odbili dati suglasnost za uspostavu novih policijskih regija u BiH kojima bi se poništile entitetske granice.

Preustroj policije na načelima učinkovitosti i depolitiziranog djelovanja uvjet je koji je Europska komisija postavila vlastima BiH za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici Komisije u srijedu su trebali doputovati u Sarajevo na sastanak konzultativne radne skupne radi procjene jesu li ispunjeni postavljeni uvjeti koji uz novi ustroj policije podrazumijevaju i usvajanje zakona o radio-televizijskom sustavu.

Ashdown je u utorak kazao da je zbog ponašanja vlasti iz Republike Srpske sada ugrožena budućnost cijele zemlje.

On je istaknuo da zahtjevi što ih je postavila Europska komisija neće nestati te da vlasti u Banjoj Luci to moraju shvatiti i promijeniti ponašanje žele li u Europsku uniju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Adhdown je kazao da osobno ne kani poduzimati nikakve mjere.

"Neću poduzeti ništa. Ja ne mogu mijenjati Daytonski sporazum", kazao je Ashdown dodavši da je sada odgovornost na domaćim političarima.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više