Ashdown smanjuje plaće sucima i tužiteljima u BiH

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavio je u ponedjeljak smanjenje plaća sucima i tužiteljima u toj zemlji s obrazloženjem kako njihova visina dovodi u pitanje financiranje cjelokupnog pravosudnog sustava.

Suci i tužitelji u BiH imaju plaće u rasponu od tisuću i pol eura koliko, ne računajući dodatak po osnovu radnog staža, ima sudac u općinskom sudu, do dvije i pol tisuće eura za suce Suda BiH.

Prosječne plaće u BiH istodobno i po deset puta manje.

U Federaciji je prosjek manji od 550 konvertibilnih maraka (oko 275 eura), a u Republici Srpskoj tek 434 KM (oko 215 eura).

Odluka o povećanju plaća do razine koja je za bosanskohercegovačke uvjete astronomska, jedna je od mjera koju je 2000. godine poduzeo upravo Ured Visokog predstavnika (OHR).

Cilj tog postupka kao sastavnog dijela paketa reforme pravosudnog sustava bio je osigurati primanja koja bi spriječila do tada veoma raširenu korupciju među sucima i tužiteljima.

Ashdown je pojasnio kako su nakon toga plaće sudaca i tužitelja nastavile rasti po deset posto svake godine, što je na kraju dovelo do toga da sudovi nisu imali novca za platiti potrošenu struju ili telefonske razgovore, a njhovi dugovi premašili su deset milijuna eura.

"Na plaće (sudaca i tužitelja) u BiH sada se izdvaja 85 posto proračunskih sredstava namijenjenih funkcioniranju pravosuđa. U Europi je taj iznos tek 70 posto", pojasnio je Ashdown.

Najavljene mjere štednje sudačke i tužiteljske plaće u BiH trebale bi smanjiti u prosjeku za 16 posto.

Pročitajte više