Ashdown smijenio šezdeset dužnosnika iz Republike Srpske

ŠEZDESETAK istaknutih dužnosnika iz reda bosanskih Srba kažnjeno je u srijedu trajnom ili privremenom zabranom političkog djelovanja zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da osiguraju punu suradnju s Haškim tribunalom i omoguće privođenje pravdi Radovana Karadžića, objavio je u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Sankcije protiv predstavnika vlasti Republike Srpske najavljivane u protekla tri tjedna nametnute su nakon što su lideri zemalja-članica NATO-a na ovotjednom summitu u Istanbulu zaključili kako Bosna i Hercegovina ne može biti pozvana pridružiti se programu "Partnerstvo za mir" jer nije osigurala punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Kaznene mjere poduzimamo kako bi se sadašnje ne iz NATO-a što prje pretvorilo u da", kazao je Ashdown novinarima dodavši kako je nepostojanje suradnje sa ICTY očevidno trenutačno najveći problem u BiH.

On je istaknuo kako je nedvojbeno za ovakvo stanje kriva prije svega Srpska demokratska stranka (SDS) koja je godinama na vlasti u Republici Srpskoj pa će stoga i njezini istaknuti članovi snositi izravne posljedice.

Od 59 dužnosnika koji su smijenjeni ili na drugi način sankcionirani, njih jedanaest je dobilo trajnu zabranu političkog i javnog djelovanja dok su preostali pod privremenom zabranom koja će, kako je pojasnio Ashdown, vrijediti sve dok Karadžić ne bude uhićen i poslan u Den Haag.

Najistaknutiji dužnosnik koji je smijenjen je dosadašnji predsjednik SDS-a i Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Ashdown je kazao kako Kalinić snosi odgovornost za sve postupke SDS-a pa tako i za činjenicu da je iz fondova te stranke financirano skrivanje haških optuženika, uključujući Karadžića.

S dužnosti je smijenjen i dosadašnji ministar unutarnjih poslova RS Zoran Đerić iz Partije demokratskog progresa (PDP) kao i još nekoliko visokih policijskih dužnosnika.

Međunarodna zajednice ne sumnjiči Đerića za izravno pomaganje haškim bjeguncima ali ga smatra odgovornim zbog činjenice da njegovi policajci do sada nisu uspjeli uhititi niti jednog bjegunca od pravde.

Među imenima kažnjenih SDS-ovaca je i ono sadašnjeg potpredsjednika stranke Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja.

Slijede imena većeg broja zastupnika u državnom i entitetskom parlamentu, doministara, načelnika općina.

Ashdownovom odlukom od srijede su zamrzuti i svi računi općinskih odbora SDS-a a 500 tisuća eura iz fondova te stranke oduzeto je i prebačeno državnim tijelima vlasti koja imaju zadaću tragati za ratnim zločincima.

Ashdown je naredio i provjeru poslovanja poduzeća "Srpske šume" za koje se pretpostavlja da pomaže skrivanju ratnih zločinaca.

Visoki predstavnik je najavio kako će se novac SDS-a nastaviti plijeniti sve dok ne bude ostvarena zadovoljavajuća razina suradnje s Haškim tribunalom.

Ipak, možda najvažnijom odlukom donesenom u svjetlu nedavnog summita NATO-a u Istanbulu mogla bi se smatrati ona o preustroju policijskih struktura u BiH koje su sada strogo odijeljene entitetskim granicama.

Ashdown je najavio kako će krajem ovog tjedna početi rad posebno povjerenstvo koje će imati zadaću reformirati postojeće policijske snage i osigurati da one na državnoj razini budu ojačane što je više moguće.

"Paket" kaznenih mjera što ih je u srijedu izrekao Ashdown najopsežnija je akcija takve vrste koju je poduzeo bilo koji visoki predstavnik za BiH za proteklih osam i pol godina.

Svi Ashdownovi prethodnici smijenili su 90 dužnosnika na različitim razinama vlasti dok ih je britanski lord uklonio gotovo šezdeset samo u jednom danu.

On je također upozorio kako ove mjere neće biti i posljednje ne poboljša li se uskoro suradnja RS sa sudom u Den Haagu.

Pročitajte više