Ashdown traži novčanu pomoć za procesuiranje ratnih zločina

VISOKI međunarodni predstavnik Paddy Ashdown zatražit će od međunarodne zajednice pomoć od 28 milijuna eura za financiranje Odjela za procesuiranje ratnih zločina pri Sudu BiH koji bi, kako je planirano, trebao početi raditi iduće godine, priopćio je u srijedu mostarski područni ured visokog predstavnika (OHR).

Glasnogovornica mostarskog OHR-a Avis Beneš je objasnila kako će Ashdown ovaj zahtjev iznijeti u obraćanju Vijeću sigurnosti UN u New Yorku u srijedu poslije podne.

"Ashdowd će u Vijeću sigurnosti reći da bi se iznosom od 28 milijuna eura financiralo prvih pet godina rada Odjela za ratne zločine pri sudu BiH, te da je to znatno manji iznos nego što bi u tom razdoblju bili troškovi Haaškog tibunala", rekla je glasnogovornica OHR.

Ona je dodala kako će se potkraj listopada ove godine u Haagu održati i donatorska konferencija za prikupljanje sredstava namijenjenih radu Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH.

Po riječima glasnogovornice, Ashdown će u Vijeću sigurnosti također predložiti pragmatičnu politiku u vezi s BiH, odnosno mogućnost "nadogradnje Daytonskog sporazuma" podupirući europske i euroatlantske integracije.

Pročitajte više