Ashdown zabranio dodjelu zemljišta i nova imenovanja u Mostaru

VISOKI međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown rekao je u petak u Mostaru kako je odlučio zabraniti bilo kakvu dodjelu zemljišta u tom gradu, te bilo kakva nova imenovanja na razini grada Mostara.

Ashdown je rekao da je odlučio, kako se izrazio, "zamrznuti" svaku akciju koja bi povrijedila integritet javnih dobara u Mostaru. Visoki predstavnik je objasnio kako su ove njegove odluke privremene naravi, te da će vrijediti do kraja siječnja, kada će, po Ashdownovim tvrdnjama, sigurno biti donesena odluka o preustroju grada Mostara.

Ashdown je također rekao da je ovakve odluke donio radi sprečavanja potencijalne zlupotrebe javnih dobara u Mostaru i radi sprečavanja štete za budući ujedinjeni Mostar.

Ashdown je kazao kako izvješće njegova povjerenika Norberta Wintersteina o preustroju Mostara nudi rješenje za većinu mostarskih poteškoća, ali da se hrvatski (HDZ-ovi) i bošnjački (SDA-ovi) dužnosnici nisu usuglasili o budućem statusu gradskih općina i izbornim pravilima.

Bošnjački dužnosnici se protive ukidanju tri većinske bošnjačke općine, te je u jednoj od tih općina (Sjever) potkraj prošle godine održan referendum protiv ukidanja općina, a slični referendumi najavljuju se i u preostale dvije bošnjačke općine.

Hrvatski dužnosnici su odbili Wintersteinov prijedlog jer smatraju da bi prema njegovim predloženim izbornim pravilima, mostarski Bošnjaci, iako u manjini u odnosu na Hrvate, imali više vlasti i utjecaja u Mostaru.

Većinska hrvatska općina Jugozapad odlučila je u petak da će 25. siječnja ove godine organizirati referendum na kojem će se tražiti izjašnjavanje o Wintersteinovu prijedlogu izbornih pravila.

Ashdown je izjavio kako su jednonacionalni referendumi opasnost za BiH te da oni mogu dovesti, kako se izrazio, do povećanja političke temperature.

Ashdown je ponovo odbacio HDZ-ove primjedbe da je Wintersteinovim prijedlogom bošnjački glas u Mostaru vrijedniji od hrvatskog. U tom slučaju, rekao je Ashdown, onda bi na razini BiH gdje su Bošnjaci brojniji, hrvatski glas bio vrijedniji od bošnjačkog.

"Sadašnja situacija u Mostaru gora je od neprihvatljive", izjavio je Ashdown.

Po njegovim riječima "Mostar je živa rana koja uništava budućnost i može zatrovati cijelo političko tkivo u BiH".

Naglasio je kako će idućih nekoliko mjeseci oči međunarodne zajednice biti uprte u Mostar jer "trajna podjela Mostara bila bi prepreka Bosni i Hercegovini za ulazak u Europu".

Ashdown je odbacio mogućnost da se po uzoru na Mostar zauzme i za preustroj drugih gradova u BiH - Sarajeva, Banja Luke ili Travnika -jer ti gradovi, po njegovu objašnjenju, nisu posebno obuhvaćeni Daytonskim sporazumom, a Mostar jest.

Pročitajte više