Aspirin može smanjiti rizik od nekih oblika raka dojke

ASPIRIN i neki slični lijekovi mogu smanjiti rizik od nekih oblika raka dojke, objavljeno je u jednoj novijoj studiji.

Žene obuhvaćene istraživanjem, koje su uzimale aspirin ili slične nesteroidne protuupalne lijekove šest mjeseci ili dulje najmanje jednom na tjedan, imale su dvadeset posto manji rizik od raka dojke, tvrde autori studije.

U skupini žena, koje su uzimale sedam ii više tableta na tjedan, taj je rizik smanjen 28 posto.

"Ovi podaci povećavaju rastuću spoznaju da je redovito uzimanje aspirina i ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) djelotvorna kemopreventiva za rak dojke", kaže se u zaključku, ali ne preciziraju se doze koje su ispitane žene uzimale.

Druga su istraživanja pokazala da su aspirin i slični lijekovi povezani sa smanjenjem opasnosti od nekoliko oblika raka, među njima i raka dojke, kaže se u studiji objavljenoj ovaj tjedan u časopisu Journal of American Medical Association.

"Naši podaci, uz druge epidemiološke i laboratorijske dokaze, jačaju uvjerenje da je dobro uzimati aspirin i NSAID-e kao kemopreventivne agense za rak dojke, osobito u žena u postmenopauzi", kažu istraživači sa sveučilišta Columbia u New Yorku.

No rizik, koji se uz uzimanje aspirina, smanjio u žena koje imaju rak dojke povezan s estrogenom, u onih kod kojih tumor nije u vezi s tim hormonom rizik se nije smanjio.

Rezultati s ibuprofenom općenito su puno lošiji, a uzimanje acetaminofena, koji sasvim drukčije djeluje, nije dovelo ni do kakva smanjenja opasnosti od raka dojke.

Aspirin je privlačan agens za smanjivanje opasnosti od raka dojke jer se lako upotrebljava, a povezuje se i sa smanjivanjem rizika od drugih bolesti, kažu znanstvenici.

Na primjer, mala doza acetilsalicilne kiseline nekim se bolesnicima preporučuje za prevenciju srčanoga udara.

"Potencijalnu korist treba odvagnuti u odnosu na potencijalno štetno djelovanje dugotrajna uzimanja aspirina, jer su mogući čir na želucu i gastrointestinalno krvarenje", kažu istraživači.



Pročitajte više