Asteroid noćas uletio u Zemljinu atmosferu

NASA je objavila kako su po prvi put u povijesti svemirskog istraživanja uspjeli točno proračunati putanju nekog asteroida te točno vrijeme njegova ulaska u Zemljinu atmosferu.

Riječ je o asteroidu 2008 TC3, promjera dva metra, koji je u Zemljinu atmosferu ušao noćas oko 2.46 sati prema srednjoeuropskom vremenu, iznad Sudana. Asteroid je, kao što su ranije najavili iz NASA-e svega nekoliko sekundi kasnije izgorio.

"Svakih nekoliko mjeseci objekti ove veličine ulete u Zemljinu atmosferu. Ovog smo puta po prvi put promatrali ulazak asteroida u atmosferu i njegovo izgaranje", rekao je Don Yeomans iz NASA-inog laboratorija u Pasadeni, u Kaliforniji. Dodao je kako je ovakvo uočavanje asteroida i precizno proračunavanje njegove putanje izrazito važno, jer bi u budućnosti moglo spasiti Zemlju od objekata čiji bi ulazak u atmosferu značio smak svijeta.

Asteroid 2008 TC3 su znanstvenici uočili u ponedjeljak rano ujutro, a s obzirom da je bio malen, nije predstavljao nikakvu opasnost. U atmosferi je gotovo u potpunosti izgorio, a mali fragmenti koji su od njega ostali, u idućih nekoliko dana će se pronalaziti na sudanskom tlu.

O dolasku ovog asteroida, znanstvenici NASA-e su javnost izvijestili samo iz jednog razloga - da bi mogli uprijeti oči prema nebu te uživati u nesvakidašnjem svjetlosnom showu.

I.M.
Foto: NASA

Pročitajte više