Hakeri u svemiru: Računalni virus napao Međunarodnu svemirsku stanicu

Hakeri u svemiru: Računalni virus napao Međunarodnu svemirsku stanicu

RAČUNALA na Međunarodnoj svemirskoj stanici bila su inficirana virusom, no iz NASA-e su danas poručili kako su uspješno riješili problem slanjem zaraženih računala u "karantenu".

Virus stigao na "sticku"  

Točnije riječ je crvu koji je otkriven na jednom od programa u prenosivom računalu za kojeg se pretpostavlja da je došao u lipnju sa svemirskim brodom "Discovery", a vjeruje se kako je virus u svemir donio jedan od astronauta na svom "USB sticku".

Zaraženo računalo služilo je za komunikaciju astronauta s kontrolnim centrom misije na Zemlji, a kako su službeno izvijestili iz NASA-e riječ je o virusu "W32.Gammima.AG", koji služi za krađu korisničkih imena i zaporki. Naime, program skuplja pritisnute tipke na računalu kako bi svom autoru, putem interneta, proslijedio lozinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi put

Iz NASA-e su također poručili kako je riječ o računalnom virusu koji spada u kategoriju najmanje opasnih, a zaraženo računalo nije se koristilo za kritične operacije, već samo za komunikaciju. Također, najavili su, uskoro planiraju ugraditi sigurnosni sustav kako se ne bi više ponovio slučaj s virusima.

"Ovo nije nešto što se dešava posebno često, ali svakako nije prvi put da imamo računalni virus u svemiru", istaknula je danas glasnogovornica NASA-e Kelly Humphries.

M.M.
Foto:NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara