Astronomi otkrili tajnu Mliječne staze

FRANCUSKI su astrofizičari otkrili tajnu Mliječne staze o nastanku niskoenergetskog gamazračenja koje ispušta ta galaktika, priopćilo je Povjerenstvo za atomsku energiju (CEA).

Rezultati dobiveni pomoću osjetljivog i snažnog teleskopa IBIS, postavljenog na satelit INTEGRAL Europske svemirske agencije, objavljeni su časopisu Nature.

Smatralo se da je uzrok prekomjernog zračenja međusobni utjecaj kozmičkih zraka i međuzvjezdane tvari, ali sve teorije o tom fenomenu nisu mogle rastumačiti njegove razmjere, podsjeća CEA.

Promatranjem središnjeg dijela naše galaktike pomoću INTEGRAL-a i analizom snimaka nedavno je riješena zagonetka i utvrđeno je da 90 posto gama-zračenja potječe iz 91 izvora koji se jasno razaznaje. Njih 26 dosad je bilo potpuno nepoznato i prvi put su primijećeni pomoću satelita INTEGRAL. Većina drugih izvora su binarni sustavi otkriveni pomoću X-zraka.

Deset posto preostalog zračenja moglo bi dolaziti s kompaktnih zvijezda koje ispuštaju tako slabu dozu zračenja da ih je teško pojedinačno otkriti, ili s vrlo fine međuzvjezdane prašine, misle stručnjaci. Kompaktnost nekog izvora je odnos njegove mase i promjera, a povezana je s njegovom gustoćom.

Svemirska zadaća INTEGRAL-a je da temeljito istraži odakle dolazi gama-zračenje i otkrije crne rupe u Mliječnoj stazi. Glavni dio uređaja IBIS (Imager on Board the INTEGRAL Satellite) je detektor ISGRI (INTEGRAL Soft Gamma-Ray Imager) koji je jedinstven u svijetu.

Sad je zapravo prvi put primijenjena gama-kamera s detektorima s poluvodičima koji zaustavljaju gama-fotone i precizno mjere njihovu energiju. Kamera je proizvedena u CEA-i u Saclayju uz potporu Nacionalnog središta za svemirska istraživanja (CNES).

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više