Astronomi suzili popis s mogućim adresama izvanzemaljaca

ASTRONOMI koji tragaju za izvanzemaljcima sada imaju kratak popis mjesta prema kojima bi trebali usmjeriti svoje teleskope, objavila je agencija Reuters.

Popis uključuje obližnje zvijezde odgovarajuće veličine, dobi i sastava da bi planeti poput Zemlje oko njih mogli kružiti, kazali su američki znanstvenici.

No zbog rezanja saveznih sredstava, privatni filantropi koji financiraju velik dio njihova rada mogli bi biti prvi koji će saznati za moguća otkrića, kazali su astronomi na sastanku Američkog udruženja za promicanje znanosti.

Margaret Turnbull s Carnegie instituta u Washingtonu objavila je na sastanku popis "top 10" potencijalnih zvijezda koje zadovoljavaju potrebne uvjete.

Odabrane zvijezde bit će prve mete NASA-ina projekta Terrestrial Planet Finder, sustava dvaju opservatorija koji bi u orbitu trebali biti lansirani do 2020. godine.

Popis uključuje 51 Pegasus, gdje su 1995. švicarski astronomi uočili prvi planet izvan Sunčeva sustava, giganta poput Jupitera.

Navode se i 18 Sco u zviježđu Škorpiona, koji je vrlo sličan Suncu, Y Indi A, zvijezda deset puta manje sjajna od Sunca i alfa Centauri B, dio sunčevog sustava najbližeg našem.

Pročitajte više