Atentator na papu vraća se u zatvor

MEHMET ALI AGCA, Turčin koji je prije 25 godina izveo atentat na papu Ivana Pavla II., morat će se vratiti u zatvor nakon što mu je danas turski Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu.

Ali Agca je uhićen u Istanbulu i odveden u policijsku postaju, a očekuje se da će uskoro biti vraćen u zatvor.

Tako se svega 8 dana nakon što je pušten na slobodu, 48-godišnji Ali Agca danas suočio s činjenicom povratka u svoju zatvorsku ćeliju u kojoj je u Turskoj živio više od 5 godina.

Osim toga, atentator je proveo 19 godina u raznim zatvorima u Italiji u kojima je završio zbog atentata vatrenim oružjem 1981. godine, na tadašnjeg papu Ivana Pavla II kojeg je pri tom teško ranio.

Italija je 2000. izručila Agcu Turskoj, gdje ga je čekala 10-godišnja zatvorska kazna za ubojstvo poznatog turskog novinara 1979. i dvije pljačke banaka 70-ih godina prošlog stoljeća.

Prošlog je tjedna sud u Istambulu odlučio pustiti Agcu na slobodu, jer mu je u izdržavanje kazne priznao i vrijeme provedeno u zatvoru u Italiji, što je uzrokovalo gnjev u velikom dijelu turske javnosti.

Vrhovni sud odlučio je da se Agca mora vratiti u zatvor upravo kako bi odslužio još kazne za te zločine, pojašnjavajući kako se vrijeme provedeno u talijanskim zatvorima nije smjelo uračunati u kaznu za zločine koje je počinio u Turskoj, objavio je AP.

U izvješćima iz Turske navodilo se kako zasad nije poznato hoće li se tužitelj vrhovnog suda Nuri Ok žaliti na novu presudu.

Ako se neće žaliti, pojašnjava AP, onda će sudsku odluku poslati gradskom tužiteljstvu u Istambulu, koje će potom izdati uhidbeni nalog za Agcom i tek će ga nakon toga policija moći početi tražiti.

Index.hr/Hina

Pročitajte više