Atlantic potvrdio pisanje Indexa pa se sada izvlači na odgodu plaćanja

Foto: Hina

IZ ATLANTICA su se javili Indexu nakon objave teksta "Kako je Ramljak spasio Tedeschiju 50 milijuna kuna" i kažu kako smo objavili originalne datume dospijeća faktura, za koje tvrde da su naknadno, i to na inicijativu Konzuma, a ne njihovu, produljeni. Jesu li bili jedini dobavljač kojem je Konzum tako pogodovao pa su time spašeni od otpisa?

>>Kako je Ramljak spasio Tedeschiju 50 milijuna kuna

>>Je li Ramljak pogodovao nekim dobavljačima?

U tekstu smo, naime, objavili da je Atlantic morao Sberbanku u svibnju 2017. godine platiti 50 milijuna kuna mjenica, koje je potom prebacio Anti Ramljaku u granični dug. Agrokor mu je već platio 47 posto tog potraživanja, a ostatak će platiti kroz četiri godine.

Kao potvrdu tezi da je njihov stari dug prebačen u granični dug i na taj način spašen od otpisa, priložili smo fakture za robu koju je Atlantic isporučio Konzumu. Te su fakture bile priložene uz mjenice i na njima je bilo vidljivo da je roba bila isporučivana još u kolovozu 2016. te da je imala dospijeće u studenom 2016. Zadnja faktura koju smo objavili bila je izdana u studenom 2016., a imala je datum dospijeća u veljači 2017. Dakle, bila je evidentno riječ o fakturama koje su imale dospijeće prije dolaska izvanredne uprave pa kao takve ne bi smjele biti granični dug, koji se plaća iz redovnog poslovanja, nego stari dug. 

Sada u Atlanticu tvrde, nakon objave tog teksta, da su fakture koje smo objavili točne, ali da su datumi produljeni, i to na zahtjev Konzuma. 

"Točno je da navedeni računi imaju originalni datum fakture u periodu od prosinca 2016. godine do ožujka 2017. godine, ali smo u međuvremenu, na zahtjev Konzuma, odobrili odgodu dospijeća po kojoj su dospijevali u lipnju 2017. godine, što je Konzum potvrdio Izjavom dužnika/kupca."

Je li Konzum i drugim dobavljačima predložio odgodu plaćanja?

"Dodatno, u Ugovoru o faktoringu od 1. veljače 2017. godine, dakle više od dva mjeseca prije stupanja na snagu Lex Agrokora, i izjavi dužnika izričito piše da se prenose potraživanja koja nisu dospjela, što nedvojbeno upućuje na to da je dospijeće u skladu s novim dogovorom, tj. u lipnju 2017., čime bez ikakve dileme ovo potraživanje potpada pod definiciju graničnog duga", kažu u Atlanticu. 

Nakon ovog bilo je logično postaviti Konzumu dva pitanja: Zašto ste Atlanticu produljili datum plaćanja i tako im omogućili prednost u naplati u odnosu na druge dobavljače? Kome ste još od dobavljača ponudili produljenje datuma plaćanja pa im je time stari dug postao granični, ili je jedino Atlantic bio privilegiran? Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Konzumov predsjednik Uprave je Slavko Ledić, članovi Uprave su Ines Lozić i Zoran Mitreski, a kao izvanredni povjerenik svim Agrokorovim tvrtkama upravlja Fabris Peruško, nakon Ante Ramljaka. Index je u ožujku pisao o sumnji da je Ante Ramljak privilegirao dio dobavljača koji su uspjeli prebaciti svoj stari dug u granični dug. Iz Atlantica sada potvrđuju da je bilo odgode dospijeća, ali da je to bilo na zahtjev Konzuma.

Pročitajte više