Australija bi se za dvije godine mogla početi povlačiti iz Afganistana



AUSTRALIJA bi u roku od dvije godine mogla početi povlačiti svoje trupe iz Afganistana ako misija obučavanja afganistanskih sigurnosnih snaga prođe kao što je planirano, rekao je afganistanski ministar obrane John Faulkner danas.

Veći dio od 1550 australskih vojnika u Afganistanu nalazi se u Urguzanu, južnoj provinciji u kojoj treniraju brigadu Afganistanske nacionalne vojske. U području ima velik broj talibana, a ranije se očekivalo da će misija obučavanja trajati od tri do pet godina. Faulkner je danas smanjio ta predviđanja i to je prvi detaljni vremenski rok koji je Australija u zadnjih devet godina dala oko povlačenja iz nepopularnog rata.

"Ovo znači da ćemo u nekom trenutku u rasponu od dvije do četiri godine preuzeti više promatrački položaj, a to bi, naravno, značilo da bismo vidjeli smanjenje broja vojnika", rekao je ministar pred novinarima.

Sve manje saveznika

Ovo ne samo da je prvi put da su Australci dali nekakav realni vremenski rok, nego je očigledno da više ne razgovaraju o uvođenju reda u provinciju. Očigledno su zadovoljni samo obučavanjem afganistanske vojske. Ankete pokazuju da je rat sve manje popularan, a pritisak na premijera Kevina Rudda da nađe izlaznu strategiju svakim se danom sve više povećava.

Australci nisu jedini kojima je dugotrajni i relativno neuspješni vojni angažman prisjeo. Nizozemci u kolovozu povlače svojih 1600 vojnika, Kanada će nagodinu povući svojih 2800 vojnika, a Poljska namjerava smanjiti svoj kontingent koji trenutno broji 2600 ljudi. I britanska vlada revidira svoju strategiju za Afganistan i, iako tvrde da neće povlačiti vojnike, vijesti za Amerikance, koji predvode rat, sve su lošije.

Faulkner nije htio komentirati najnoviji skandal koji je nastao nakon što je časopis Rolling Stone objavio vrlo negativne komentare zapovjednika američkih snaga, generala Stanleyja McChrystala, o Baracku Obami i njegovim suradnicima.

Pročitajte više