Australija: Dostavljena vrpca sa Sadamovim glasom

AUSTRALSKI list Sydney Morning Herald objavio je kako im je dostavljena audiovrpca iz Bagdada na kojoj bivši irački predsjednik Sadam Husein poziva na "tajni rat" protiv američkih snaga u Iraku.

Vrpca je predana novinarima Sydney Morning Heralda u Bagdadu nakon što je neuspio pokušaj da se dostavi arapskoj TV-postaji Al-Jazeera. Navodna poruka Sadama Huseina puštena je pred australskim lingvistima i desetak Iračana koji su potvrdili da je glas i retorika posve sličan svrgnutom iračkom vođi.

U petnaestminutnom govoru glas na vrpci poziva Iračane, bez obzira jesu li Arapi ili Kurdi, šijiti ili suniti, musliman i ili kršćani, na "ustanak protiv okupatora i njihovo istjerivanje iz Iraka".

Rusija počinila grešku kladeći se na Saddama Husseina

Rusija je počinila "grešku" kladeći se na Saddama Husseina te je zauzela stajalište suprotno "interesima iračkog naroda", izjavio je šef Demokratske stranke Kurdistana Masud Barzani u interviewu koji je u srijedu objavljen u Moskvi.

"Rusija je počinila grešku kladeći se na režim iračkog predsjednika Saddama Husseina", rekao je Barzani za dnevnik "Vremja Novosti" ocijenivši da su kontakti Rusije s iračkom oporbom bili "ništavni i neozbiljni".


Na pitanje o isplati iračkog duga Rusiji (više od 8 milijardi dolara) odgovorio je da je to "težak zadatak za ostvarivanje tim više jer su rusko-irački ugovori potpisani u vrijeme Saddamove vladavine suprotni interesima iračkog naroda".

Barzanijeva stranka jedna je od pet skupina bivše oporbe, za koje Sjedinjene Države planiraju da će sastaviti privremenu iračku vladu.

Pročitajte više