Australija mora prestati pružati utočište ratnim zločincima

MARK AARONS, autor knjige o nacističkim zlocincima koji su se skrivali u Australiji, uspoređuje srpskog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića s mnogim zločincima koji se kriju u Australiji, te poziva australske vlasti na akciju.

U članku pod naslovom "Vlada odugovlači akcije protiv ratnih zločinaca" objavljenom u The Australianu, Aaron tvrdi kako je Dragan među mnogim ratnim zločincima koji se skrivaju u Australiji. Podsjetimo, upravo je The Australian prošlog rujna otkrio da kapetana Dragan živi u Perthu.

Kapetan Dragan jedan je od stotinjak ratnih zločinaca koji su u Australiji pronašli utočište. Brojka uključuje i druge osobe sa područja Balkana iz rata 90-tih, zapovjednike sovjetske okupacije Afganistana i zapovjednike Pinochetove zloglasne tajne policije DINA-e, piše Aarons.

U posljednjih par mjeseci Australija je otkrila trojicu optuženih; Mađare Lajosa Polgara i Karolya Zentaia te Vasiljkovića. Za posljednju dvojicu je zatraženo i izručenje.

Vasiljkovićev  slučaj upozorava na to kako bi se ozbiljnije trebalo posvetiti istrazi i na sud dovesti one koji su počinili zločine protiv čovječnosti, stoji u članku.

Najvažnije je da premijer pokaže volju za političkom akcijom, zaključuje Aaraons, pisac knjige "Dobrodošlica ratnim zločincima i utočište: Nacistički bjegunci u Australiji".

S.H.

Pročitajte više