Australija počinje s uvođenjem 5G usluga, udružuju se dvije kompanije

Foto: EPA

AUSTRALSKA kompanija Vodafone Hutchison Telecommunications udružila se s finskom Nokijom s ciljem uvođenja 5G usluga u Australiji, priopćile su dvije navedene kompanije.

U zajedničkom priopćenju kompanije su navele da će Vodafone Hutchison Australia, koji je joint venture Vodafona i Hutchison Telecommunicationsa, početi uvoditi svoje 5G usluge u prvoj polovini 2020. godine, a da će Nokia biti mrežni dobavljač.

"Nokia je predstavila uvjerljiv hodogram usklađen s našim ciljevima vezanima uz 5G i pomoći će nam da nastavimo poboljšavati našu 4G mrežu", rekao je glavni izvršni direktor Vodafonea Iñaki Berroeta.

Testna mreža već izrađena

Finski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže već je izgradio testnu mrežu kako bi demonstrirao svoju 5G tehnologiju te će te lokacije postati prva područja komercijalne pokrivenosti za Vodafoneovu 5G mrežu.

Partnerstvo je zadnji korak u dugom procesu, rekao je Berroeta, a slijedilo je sigurnosne upute koje je savezna australska vlada dala u kolovozu 2018. godine.

Australija je proširila svoja pravila o nacionalnoj sigurnosti te je tako isključila dobavljače telekomunikacijske opreme za koje se vjeruje da imaju veze sa stranim vladama, što je potez koji je onemogućio kompaniji Huawei Technologies sudjelovanje u uvođenju 5G-a u zemlji.

Nokia je imala koristi od ograničenja koje su zapadne zemlje postavile Huaweiju. Zapadne zemlje smatraju da kompanija koristi svoju opremu za kinesku špijunažu, što je Huawei više puta negirao.

Pročitajte više