Australija prvi put u povijesti dobila ženu na čelu vlade

BIVŠI australski premijer Kevin Rudd dao je ostavku na svoje mjesto predsjednika vlade te time omogućio da njegova zamjenica Julia Gillard postane prva žena premijerka u australskoj povijesti.

Laburistički vođa Rudd je posljednjih mjeseci gubio popularnost u narodu te se očekivalo kako će se ipak suprotstaviti Gillard na unutarstranačkim izborima. No, to se nije dogodilo te je odustao od izbora, a Gillard je bila jedina kandidatkinja za premijerku.

Najavila izbore zato što je australski narod nije izabrao

Laburista Rudda su pod svaku cijenu željeli smijeniti prije izbora koji bi se trebali održati kasnije ove godine. 112 zastupnika parlamenta je jednoglasno izabralo Gillard za Ruddovu nasljednicu na mjestu predsjednice vlade. Nakon što je izabrana, Gillian je kazala kako je počašćena činjenicom da može voditi zemlju koju voli te najavila skore izbore.

"Znam da me Australci nisu izabrali za premijerku", kazala je Gillian te dodala kako će tražiti da se u skorije vrijeme raspišu izbori kako bi Australci mogli izabrati novog premijera. Investitori se nadaju da će nova premijerka "omekšati" svoj stav prema uvođenju "superporeza" na profite rudarstvu.

Rudd jedva suzdržavao suze

U svojem posljednjem obraćanju naciji kao premijer, Kevin Rudd je jedva suzdržavao suze. "Nadam se da sam vas uspio uvjeriti da sam mnogo radio u posljednje dvije i pol godine", kazao je Rudd i dodao kako će reforme koje je pokrenuo biti bitne u budućnosti. Ruddov mandat od samo dvije i pol godine bio je najkraći premijerski mandat u Australiji od 1972. godine.

Pročitajte više